Strony

sobota, 22 listopada 2014

Torcik kokosowy na 1 rok "Smakołyków..."

Kochani dokładnie rok temu postanowiłam założyć tego bloga aby dzielić się z Wami swoimi przepisami. Nawet nie spodziewałam się, że będzie cieszył się takim zainteresowaniem i trafi do tak licznego grona odbiorców. A to wszystko dzięki Wam! Dziękuję, że jesteście :))))
Z tej wyjątkowej okazji upiekłam torcik kokosowy. Jest bardzo prosty ale niezwykle delikatny i wręcz rozpływa się w ustach! Koniecznie go wypróbujcie, naprawdę warto :)
A tymczasem każdego częstuję wirtualnie kawałeczkiem tego pysznego ciacha :)



Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl maki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Masa:
1/2l śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
tabl. białej czekolady
100g wiórków kokosowych

Do nasączenia:
1/2 szkl ciepłej wody
łyżka cukru pudru

Wykończenie:
1/2l śmietanki 30%
2 śmietan fixy
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych
1/3 tabl białej czekolady



Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić.


Z biszkopta wydrążyć środek, zostawiając ok 1cm spód i boki. Naponczować. Wydrążone ciasto pokruszyć.

Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. 1/2 l śmietanki ubić z cukrem pudrem. Dodać okruszki biszkoptu, czekoladę i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i napełnić środek biszkoptu. Wyrównać powierzchnię.

1/2l śmietanki ubić z cukrem pudrem i śmietanfixami na puch. Ozdobić wierzch i boki torcika. Całość posypać wiórkami kokosowymi i czekoladowymi (zrobionymi za pomocą obieraczki do jarzyn). Torcik schłodzić.


11 komentarzy:

  1. Jak ten rok szybko minął! Asiu, Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji na następne lata!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie lubię kokosowe smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zawsze smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu życzę dalszych słodko- słonych lat z odrobiną pikanterii:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielkie gratulacje :)
    Torcik wygląda apetycznie i choć jestem najedzona po obiedzie z chęcią bym teraz zjadła kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bosko! Uwielbiam ciasta typu rafaello, chętnie bym skradła do kawki porcję:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)