Ciasto:
kubeczek (15 dag) jogurtu naturalnego
3 kubki mąki
2 kubki cukru
1 kubek oleju
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
1 szkl mąki
1/2 szkl orzechów włoskich
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią KAMIS
1/2 kostki masła
2 łyżki siekanych migdałów
50 dag śliwek
cukier puder do posypania ciasta
kubeczek (15 dag) jogurtu naturalnego
3 kubki mąki
2 kubki cukru
1 kubek oleju
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
1 szkl mąki
1/2 szkl orzechów włoskich
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią KAMIS
1/2 kostki masła
2 łyżki siekanych migdałów
50 dag śliwek
cukier puder do posypania ciasta
Ciasto: jogurt przelać do szklanki. Kubeczek po jogurcie umyć, osuszyć i odmierzyć odpowiednio 3 kubki mąki, 2 kubki cukru i kubek oleju. W misce ubić pianę z białek. Cały czas ubijając dodawać cukier, żółtka, olej i jogurt. Na koniec wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Kruszonka: wszystkie składniki rozkruszyć w palcach. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Piec ok 40-50 min w 180 stopniach (do tzw suchego patyczka). Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Rewelacyjne ciasto u mnie w tym roku mało śliwek więc za bardzo nie zaszalałam z wypiekami.
OdpowiedzUsuńKruszonka zawsze, a orzechowa to już w ogóle :D
OdpowiedzUsuńPyszotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń