Strony

niedziela, 28 września 2014

Bułeczki dyniowe

Sezon na dynię w pełni. Można z niej przygotować mnóstwo wspaniałych potraw zarówno tych na słono jak i na słodko. Dzisiaj zaproponuję Wam przepyszne dyniowe bułeczki z sezamem. Idealne na śniadanie.
Inspiracją był przepis ze strony "Moja kuchnia".



 1/2 szkl musu z dyni
2,5 szkl mąki
1 żółtko
2 łyżki stopionego masła
1/2 szkl ciepłego mleka
1 op. suchych drożdży
3/4 łyżeczki soli
1czubata łyżeczka cukru

białko do posmarowania
1 łyżka sezamu do posypania




W dużej misce wymieszać żółtko, mleko, masło i mus z dyni. Dodać drożdże cukier i sól, dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45 min. Ciasto podzielić na 10 części. Z każdego kawałka uformować wałeczek i związać w supeł.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i posypać sezamem. Bułeczki piec ok 15 minut w 200 stopniach. ostudzić.
Do bułeczek można użyć świeżego lub mrożonego musu. Mrożony należy wcześniej rozmrozić.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam dodawać dynię do ... prawie wszystkiego w tym sezonie. Porywam kilka bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie. Jak dobrze, że sezon na dynie rozpoczęty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fantastycznie, pięknie wyrośnięte, rumiane i do tego na pewno smaczne :) Pozdrawiam Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, świetnie Ci wyszły te bułeczki:) Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł pierwsza klasa, pierwszy raz słyszę zeby z dyni mozna było przygotowac buleczki

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich jeszcze nie robiłam. Chyba upiekę jutro :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)