Strony

sobota, 12 kwietnia 2014

Bułeczki zajączki

Tak przygotowane bułeczki będą nie tylko smacznym ale również cieszącym oko dodatkiem do wielkanocnego śniadania. Wbrew pozorom wcale nie są trudne do zrobienia. Wystarczy trochę czasu i chęci i wyczarujemy śliczne i pyszne bułeczki, które będą piękną ozdobą świątecznego stołu.



Ciasto:
4 szkl mąki + do podsypywania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1,5 szkl mleka
1/2 miękkiej margaryny
2 jajka
30 g drożdży

Dodatkowo:
żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
rodzynki na oczy

Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, margarynę i jajko. Mleko lekko podgrzać wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść (w razie potrzeby podsypać mąką).



Od ciasta odrywać większe kawałki i formować z nich długie i cienkie ruloniki. Każdy z nich zwinąć i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem. Oderwać jeszcze kawałek ciasta na głowę. Uformować owal, naciąć go nożem mniej więcej do połowy i rozchylić końce- to będą uszy zajączka. Głowę przykleić do tułowia. Malutka kuleczka będzie ogonkiem. Głowy i ogonki można lekko zwilżyć wodą, będą lepiej się trzymały. Rodzynki głęboko wbić w miejscu gdzie zajączek ma oczy.


 Uformowane bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z jajkiem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Ostudzić.











Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)