Babka była publikowana w miesięczniku "Kobieta i życie"
2,5 szkl mąki pszennej + 2 łyżki
1 szkl oleju
1 szkl fanty
1 szkl cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
1 c. waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
1 szkl oleju
1 szkl fanty
1 szkl cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
1 c. waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Jajka ubić na puch z cukrami. Cały czas ucierając dodawać 2,5 szkl mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodawać stopniowo olej i fantę. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki , do drugiej kakao. Obie masy dokładnie wymieszać. Ciasto wylewać do dużej formy na babkę na przemian jasne i ciemne, tworząc kilka warstw. Piec ok 1 godzinę w 150 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Przepiękna zebra Ci wyszła! A fantę muszę wypróbować skoro wychodzą na niej takie cudowne wypieki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam bo babeczka pyszna :)
UsuńPiękna! Wspaniale ci się udała!
OdpowiedzUsuńDziekuję Dorotko :)
UsuńWspaniała babka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper przepis wygląda rewelacyjnie za pięć minut będzie gotowa
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjełam z piekarnika wygląda pięknie. Tylko ja zrobiłam w podłuznej formie, jestem ciekawa jak będzie smakować Dzięki za super przepis,zrobiłabym zdjęcie, ale nie wiem jak je tu wsadzić 🤔
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) myślę, że babeczka posmakowała? A zdjęcia można przesłać na mój adres mailowy podany na górze w zakładce "kontakt i współpraca", lub na FB przesyłając w wiadomości ;)
Usuń