Strony

czwartek, 13 lutego 2014

Walentynkowa Panna Cotta

Jutro dla wielu z Was będzie wyjątkowy dzień. Pewnie zastanawiacie się co pysznego przygotować dla ukochanej osoby z okazji Walentynek. Wiadomo: przez żołądek do serca :) Jeszcze zdążycie przygotować ten pyszny deserek, który ja zrobiłam rok temu ale chciałabym się nim z Wami dzisiaj podzielić.




330ml śmietanki 30%
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnego mleka

Sos malinowy:
0,5l garnuszek malin (u mnie mrożone)
1 łyżka cukru pudru

Śmietankę podgrzewać z cukrami do zawrzenia i rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie zalać żelatynę zimnym mlekiem, wymieszać i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć ściągnąć ją z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Lekko ostudzić i rozlać do foremek lub filiżanek lekko natłuszczonych olejem. Odstawić do lodówki do stężenia.

Sos malinowy: 6 malin odkładamy do dekoracji. Resztę wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Ja miałam mrożone maliny więc potrwało to troszkę dłużej. Maliny przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Studzimy. Zastygniętą pannę cottę wykładamy na talerz. Na serduszku układamy maliny i polewamy sosem malinowym.

Słodkie Walentynki 2014
Walentynki - czym TO się je?

4 komentarze:

  1. Niesamowicie walentynkowo! Zdecydowanie poprosze!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna na Walentynki, wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)