Strony

czwartek, 6 lutego 2014

Kapuściany garnek

Propozycja na pikantne i sycące danie jednogarnkowe. Dzięki ostrym przyprawom danie to znakomicie nas rozgrzeje. Ja bardzo często je gotuję bo rodzinka je uwielbia. Jestem pewna, że ten przepis znajdzie również wielu fanów wśród Was.


1/2 główki kapusty
2 laski kiełbasy śląskiej
cebula
2 ząbki czosnku
papryka czerwona
3-4 ziemniaki
1 łyżeczka papryki słodkiej
ognista mieszanka przypraw Kamis
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
2 liście laurowe Kamis
kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis
sól, pieprz

Kiełbasę grubo pokroić i podsmażyć w dużym garnku. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dorzucić posiekany drobno czosnek i podsmażać jeszcze chwilkę. Do garnka wrzucić drobno poszatkowaną kapustę, pokrojoną paprykę, ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlać ok 1l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, paprykę słodką, sól, pieprz. Całość wymieszać i dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając. Na ok 15 minut przed końcem gotowania dodaję suszone pomidory i ognista mieszankę przypraw Kamis. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.


6 komentarzy:

  1. Skoro Twoje zdjęcia są takie apetyczne, to na pewno danie jest obłędne :) Pozdrawiam Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko dziękuję bardzo :)
    Danie jest naprawdę warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią zjadłabym taki pyszny garnuszek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Potwierdzam zdanie poprzedniczki, danie obłędne, a przy tym szybciutkie w przyrządzeniu :) anka1988

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)