Strony

środa, 18 grudnia 2013

Kapusta wigilijna

Jedną z potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na moim stole jest kapusta z fasolą i grzybami. Podaję ją jako drugie danie zaraz po barszczyku z uszkami.  Najlepiej smakuje na drugi dzień więc gotuję ją zwykle dzień przed Wigilią aby nabrała smaku.






1 kg kapusty kiszonej
50 dag fasoli
10-12 kapeluszy suszonych grzybów
4 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżka przyprawy do dań z kapusty
sól, pieprz






Dzień wcześniej: Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc. Grzyby zalać gorącą wodą i zostawić na noc.
Na drugi dzień: Kapustę i fasolę gotować w osobnych garnkach do miękkości (u mnie było to ok 2 godziny, w trakcie gotowania może zajść potrzeba dolewania wody do fasoli). Gdy kapusta się zagotuje odcedzamy wodę i zalewamy nową, wtedy wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Grzyby gotować ok 30 minut, ostudzić. Pokroić w cienkie paseczki lub kostkę i wraz z wodą, w której się gotowały wlewamy do miękkiej kapusty. Dodajemy też ugotowaną fasolę. Wtedy też doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do kapusty. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok 30 minut.
Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.



4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)