Pyszne i mięciutkie w środku bułeczki, które będą świetnie się nadawały na kolację lub na przekąskę. Są dobre na ciepło jak i na zimno.
Będą równie smaczne z innym nadzieniem.
3 dag drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka oliwy
jajko
1 szkl ciepłej wody
3 szkl mąki + do podsypywania
Nadzienie:
2 laski kabanosa
2-3 ząbki czosnku
przyprawa do pizzy
oliwa do posmarowania blaszki i bułeczek
Do miski przełożyć drożdże,
dodać sól i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać oliwę,
jajko, ciepłą wodę i mąkę. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Kabanosa drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę i
wymieszać z odrobina przyprawy do pizzy. Wyrośnięte ciasto podsypać
mąką, zagnieść i odrywać niewielkie kuleczki. Spłaszczyć dłonią i na
środek nałożyć kilka kawałków kabanosa i czosnek. Zlepić brzegi i
utoczyć bułeczkę. Kłaść na natłuszczoną blaszkę zlepieniem do dołu.
Posmarować oliwą i oprószyć przyprawą do pizzy. Piec ok 20 minut w 180
stopniach, do zarumienienia.
To nadzienie w środku to coś dla mnie. Pysznie wyglądają, taka buła na kolację czego chcieć więcej :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńja do takich bułeczek dodałam kabanosy Maestro bekonowe. smak fajnie sie skomponowal, a wydawalo mi sie ze będą się gryźć. ale sam przepis - mega :) dziękuję!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowały ;)
UsuńO muszę wypróbować, chociaż prawdę mówiąc myślałam o dodaniu piri piri
Usuń