Strony

piątek, 1 lipca 2022

Oszukane gołąbki z młodej kapusty gotowane w passacie pomidorowej

 Jedno z naszych ulubionych dań, które przygotowuję dla mojej rodzinki z młodej kapusty. Gołąbków wychodzi dosyć dużo więc mam obiad na 2 dni. 

Oszukane gołąbki są świetną alternatywą dla osób, które nie lubią zawijać tradycyjnych gołąbków ;) Podsmażone kotleciki można po ostudzeniu zamrozić i ugotować w passacie wtedy gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni ;)



Gołąbki:

50 dag młodej kapusty

70 dag mielonego mięsa wieprzowego

150g ryżu w torebce

1 cebula

2 ząbki czosnku

jajko

łyżka przyprawy do gołąbków

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżki siekanego koperku

ewentualnie kasza manna

olej do smażenia


Sos pomidorowy:

700 ml passaty pomidorowej

1/2 l bulionu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz do smaku

łyżeczka suszonej bazylii

łyżka cukru



Ryż gotować 10 minut, odcedzić i ostudzić. Kapustę bardzo drobno poszatkować, lekko posolić i odstawić na ok 15 minut, odcisnąć z wody. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do dużej miski przełożyć mięso, kapustę, ryż, czosnek, jajko, koperek i przyprawy. Dłonią dokładnie wyrobić masę. Gdyby była zbyt luźna dodać trochę kaszy manny. Formować zgrabne kotleciki i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. 

W dużym garnku zagotować passatę pomidorową z pozostałymi składnikami. Usmażone gołąbki przekładać do sosu pomidorowego, przykryć pokrywką i gotować ok 35 minut na małym ogniu.

Gołąbki podawać z młodymi ziemniaczkami, posypane świeżym koperkiem.


7 komentarzy:

  1. Mniam! Ale narobiłaś smaka na gołąbki. Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubię takie "oszukane" gołąbki, nie przepadam za tradycyjnymi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię je często, bo są bardzo dobre i syte😊
    Smacznie pozdrawiam🍀💚🤗

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam wielokrotnie! Uwielbiamy takie jednogarnkowe cuda!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)