Strony

poniedziałek, 19 października 2020

Zupa dyniowa

Aromatyczna, rozgrzewająca, po prostu pyszna. No i ten cudowny żółty kolor! 

Jedna ze smaczniejszych zup jakie jadłam.

Polecam na jesienny obiad.




850 g dyni po obraniu

450 g ziemniaków

cebula

2 ząbki czosnku

duża marchewka

 korzeń pietruszki

1,5 l wywaru warzywnego lub z kurczaka

łyżka curry

łyżeczka kurkumy

łyżka garam masala

sól, pieprz do smaku

150 ml śmietany 30%

natka pietruszki do posypania




W większym rondlu  rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w kostkę dynię, marchew i korzeń pietruszki. Smażyć kilka minut, dodać przyprawy i zmiażdżone ząbki czosnku. Po kilku minutach wlać wywar i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.  Zupę zestawić z ognia, lekko przestudzić i dolać 100 ml śmietanki. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Zupę podawać z kleksem śmietanki, posypaną natką pietruszki i grzankami.


10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)