Strony

poniedziałek, 20 lipca 2020

Ptysie z kremem jagodowym i malinami

Pyszne kruche ciastko wypełnione puszystym kremem jagodowym do deser idealny na lato.




Ciasto parzone/ptysiowe:
1 szkl wody
125 g masła
1 szkl mąki pszennej
4 jajka

Krem jagodowy:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
łyżka żelatyny
szklanka jagód
4 łyżki cukru

szklanka malin
cukier puder do posypania




Ciasto: W garnku zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Ostudzić. Miksując, dodawać po jednym jajku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (ptysie można również nakładać łyżką) i wyciskać okrągłe ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 200 stopniach. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia gdyż ptysie opadną. Ostudzić. Ptysie przekroić na pół.

Krem: Jagody z cukrem przełożyć do garnuszka i gotować do rozpuszczenia cukru. Ostudzić i przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Po kilku minutach, gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia. W misie miksera utrzeć zimne mascarpone ze śmietanką. Dodać mus jagodowy (ja dodałam 3 łyżki aby uzyskać taki kolor). Na koniec wlać żelatynę i zmiksować. 
Gdyby masa była zbyt rzadka, wstawić ją do lodówki aby zaczęła tężeć. 
Masą napełniać ptysie, wbić po 2-3 malinki, przykryć ptysiową "czapeczką" i oprószyć cukrem pudrem.


7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)