Strony

niedziela, 21 czerwca 2020

Drożdżówki z serkiem, rabarbarem i truskawkami

Mięciutkie ciasto drożdżowe, delikatny serek i słodko-kwaśne owoce a całość posypana pyszną, maślaną kruszonką :) Wspaniały letni deser nie tylko do kawy ale również na wypad za miasto.




Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
1 op. drożdży instant 7g
spora szczypta soli
80 g cukru pudru
2 jajka
250 ml ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego, ciepłego masła
Serek:
150 g serka waniliowego homogenizowanego
2 łyżki budyniu waniliowego
Kruszonka:
6 łyżek mąki
40 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
jajko do posmarowania
3 łodygi rabarbaru
300-400 g truskawek



 Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie wlać ciepłe rozpuszczone masło i zagniatać do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie znów zagnieść i rozwałkować na oprószoną mąką stolnicy na grubość ok 1cm. Szeroką szklanką wykrawać kółka o śr. ok 11cm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach.

Rabarbar i truskawki umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki.
Serek wymieszać z proszkiem budyniowym.

Dnem małej szklanki robić w wyrośniętych placuszkach wgłębienia. Do środka nakładać po łyżce serka oraz kawałki rabarbaru i truskawek. Drożdżówki posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 20 minut do zarumienienia.

7 komentarzy:

  1. Bułeczki prezentują się wyśmienicie i na pewno rewelacyjnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I to są właśnie smakołyki Asi, które nas zachwycają🤗od samego patrzenia jest się głodnym. Mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne bułeczki kochana 🍓🤗
    Smacznie pozdrawiam ☕🙋

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)