Strony

sobota, 2 maja 2020

Chleb pszenny mleczny

Przepyszna i delikatnie chrupiąca skórka oraz mięciutki, rozpływający się w ustach miąższ. Chlebek jest fantastyczny! Cały sekret tkwi w pieczeniu z parą wodną, dzięki czemu chleb jest miękki.
My nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepły z masełkiem :) 



750 g mąki pszennej
14 g drożdży instant
łyżka soli
łyżka miodu
500 ml wody
100 ml mleka



Suche składniki wymieszać w dużej misce. Mleko, wodę i miód podgrzać w garnuszku. Ciepłe (nie gorące!) przelać do miski z mąką, dobrze wymieszać łyżką. Posypać lekko mąką, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki, posypując je mąką. Chlebki położyć na blaszce z papierem do pieczenia, przykryć ściereczką. Włączyć piekarnik na 220 stopni, na dolną półkę położyć naczynie żaroodporne z wodą. Chlebki przed włożeniem do gorącego piekarnika naciąć kilka razy po skosie. Piec ok 30 minut. Studzić na kratce. Jeszcze ciepłe przykryłam na 15 minut wilgotną ściereczką. Skórka będzie chrupiąca ale nie twarda.

14 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale <3 Z przyjemnością przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny bochenek, piękny przekrój. Oczywiście upiekę i to już jutro:) pozdrawiam cieplutko❤️🍀

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pieczywo, zawsze jest tym naj🍞🧡🤗
    Smacznie pozdrawiam Asienko☕🙋

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto rzadkie mi wyszło,ciągnące.Nie dało się uformowac ani naciąć.Zobaczę czy się upiecze 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej sytuacji należało ciasto podsypać jeszcze trochę mąką.

      Usuń
  5. Tak zrobilam i wyszedł pyszny 😊Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)