Strony

środa, 25 marca 2020

Chleb z garnka

Chleb z tego przepisu ma niesamowicie chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Długo zachowuje świeżość. Do ciasta można dodać wg upodobania dowolne ziarna.
Chleb pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym garnku z pokrywką (pojemność 4l), przeznaczonym również do pieczenia.



5,5 szkl mąki pszennej
14 g drożdży instant
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju



Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy olej i wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia. 
Do piekarnika wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką i nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, można lekko oprószyć mąką i wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Chleb po wyjęciu z garnka studzimy na kratce.

24 komentarze:

  1. cudowny!!! może wreszcie się skuszę bo robiłam 2 razy inny i mi nie wyszedł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza polecam :) z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszny chlebek :)

      Usuń
  2. Kochana Asiu!
    Chlebek wygląda pysznie:)
    Ale mam pytanko... skąd wziąć drożdże? u nas brakuje od dawna!
    Pozdrawiam miło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Morgano :)
      Drożdże instant były jeszcze kilka dni temu u nas dostępne to zrobiłam sobie mały zapas ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Przepięknie wygląda ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do gorącego garnka a nie oparze się, czy tez nie ms znaczenia uformowanie ciasta.
    A naczynie żaroodporne mie mogloby byc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest na tyle elastyczne, że po uformowaniu go w rękach w bochen spokojnie można go włożyć do garnka i się nie oparzyć ;)
      Moze być naczynie żaroodporne.

      Usuń
  5. Asiu czy np 0.5 szklanki mogę dac mąki
    pszennej z pełnego przemiału? A pozostałe 5 zwykłej pszennej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam takiego garnka czy można piec w naczyniu żaroodpornym?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Zrobilam chlebek i dodalam ziarna slonecznika i lnu. Super ekstra ! Swietny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam mam pytanie ile swiezych drożdży tyle samo co instant. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. 7g drożdży instant= 25g drożdży świeżych. W tym przepisie będzie to 50g świeżych drożdży ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jutro my też pieczemy Twój chlebek:)wyglada niesamowicie apetycznie. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pani Asiu, jakiej mąki pani używa do tego chleba?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)