Strony

czwartek, 15 sierpnia 2019

Drożdżówka na serku homogenizowanym ze śliwkami

Ciasto drożdżowe uwielbia cała moja rodzinka. A ze śliwkami to już po prostu rewelacja. Do ciasta dodałam serek homogenizowany, dzięki temu ma ono bardziej zwartą i ciężką konsystencję. Do kubka porannej kawy lub kakao taki kawałek ciasta będzie jak znalazł :)




Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
7g drożdży instant
60 g masła
200 g serka homogenizowanego waniliowego
4 łyżki cukru
szczypta soli
100 ml mleka
jajko

Kruszonka:
70 g mąki pszennej
30 g cukru
30 g masła

kilkanaście śliwek



Ciasto: w dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. W garnuszku podgrzać mleko z masłem do rozpuszczenia masła, lekko przestudzić aby było ciepłe a nie gorące.
Do suchych składników wlać letnie mleko, wbić jajko i dodać serek w temperaturze pokojowej. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zostawić w misce i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i przełożyć do blaszki (24x36cm) posmarowanej margaryną. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. 
W tym czasie umyte i osuszone śliwki przekroić na pół i usunąć pestki.

Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.

Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do spodu, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 30 minut. Ostudzić.


12 komentarzy:

  1. Ja kocham takie ciasta. Zdecydowanie idealne na lato!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, aż jej zapach moja wyobraźnią poczułam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliwkowy urodzaj w sklepach, zatem i się zajadam, a nawet suszę na zimę 🥭
    Co wygląd apetycznie, do kawusi- idealne☕
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na bloga🌼

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas też drożdżowe to nr 1

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda fantastycznie :) ciekawi mnie ten dodatek serka, a że uwielbiam drożdżowe to będę musiała spróbować. Ja ostatnio robiłam drożdżowe z z morelami :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)