Strony

niedziela, 17 lutego 2019

Ciasto Góra Lodowa

Pewnie część z Was już je próbowała. Ja upiekłam je dopiero tydzień temu i bardzo żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej. Ciasto jest wyjątkowo efektowne i smaczne. Zwłaszcza masa z mlekiem w proszku jest przepyszna. Co tu dużo pisać, moja rodzinka i znajomi byli nim zachwyceni. Kto jeszcze nie jadł Góry Lodowej to polecam upiec ją jak najszybciej :)




Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1/4 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 szkl kakao

Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
1 budyń waniliowy
2 żółtka
łyżka mąki pszennej
200 g miękkiego masła

Masa z mlekiem w proszku:
200 g masła
1/2 szkl cukru
1/2  szkl wody
2 szkl mleka w proszku
1 łyżka kakao

ok 200g okrągłych biszkoptów




Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli pod koniec dodając dodając cukier. Nadal miksując dodawać po jednym  żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać łyżką z masą jajeczną. Biszkopt przelać do foremki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na pół.

Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z żółtkami, proszkiem budyniowym i mąką. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać mieszankę i ugotować gęsty budyń. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia w temp. pokojowej. Miękkie masło utrzeć z budyniem na puszystą masę.
Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią aluminiową. Włożyć spodni blat ciasta, naponczować mocną herbatą i wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i posmarować pozostałą masą. Połówki biszkoptów poukładać pionowo na masie. Ciasto wstawić do lodówki.

Masa z mleka w proszku: Masło, wodę i cukier zagotować. Przestudzić. Do ostygniętej dodać mleko w proszku i zmiksować aby pozbyć się grudek.  Połową masy polać biszkopty. Pozostałą masę zmiksować z kakao, polać ciasto. 
Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.






11 komentarzy:

  1. Przymierzam się już od pewnego czasu do zrobienia tego ciasta. Wygląda smakowicie i proste do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :)Dobrze, że po drodze będzie sporo okazji, żeby je upiec :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany! Ale wspaniałe ciasto, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę sobie kiedyś zrobić tą górę lodową bo coraz większego smaka na nią nabieram :D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam masy z mlekiem w proszku :) Twoja góra wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)