Strony

czwartek, 24 stycznia 2019

Karpatka

Dzisiejszy wpis to klasyka wypieków. Karpatkę pamiętam od bardzo dawna, często piekła ją moja mama i wszyscy się nią zajadaliśmy. Teraz też jest to jedno z naszych ulubionych ciast. Jeśli jeszcze nie piekliście tego ciasta to z całego serca polecam! Pyszny, budyniowy krem nie ma sobie równych.





Ciasto parzone:
1 szkl wody
125 g margaryny
1 szkl mąki pszennej
szczypta soli
5 jajek 
łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:
3 szkl mleka
3/4 szkl cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
250-300 g miękkiego masła




Ciasto: Wodę i margarynę z solą zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnka. Przestudzić. Do ciasta dodawać po jednym jajku i proszek do pieczenia. Miksować aż będzie gładkie. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić w blaszce (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 190 stopniach na złoty kolor. Uwaga: w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika gdyż ciasto opadnie. Upieczone blaty ostudzić.

Krem: 2 szkl mleka, cukier, ekstrakt waniliowy zagotować. 1 szkl mleka, obie mąki i żółtka rozbełtać, wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Budyń przykryć folią i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Jeden blat ciasta włożyć do foremki, w której się piekło, wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Karpatkę posypać cukrem pudrem.




13 komentarzy:

  1. To ciasto jest pyszne. U mnie w domu szybko znika.

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno z moich ulubionych ciast

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie jutro zrobie to ciasto dla wnukow

    OdpowiedzUsuń
  4. Karpatke uwielbiam, ale jakoś mi nie wychodzi. Dlatego delektuje się nią tylko wtedy gdy zrobi ja siostra mojego męża. Ale z chęcią do Ciebie Asiu też bym się wprosila na porcyjke😝

    OdpowiedzUsuń
  5. co tu dużo pisać ja też uwielbiam karpatkę, a Twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze, nie przepadam za karpatką co nie oznacza że zawsze ona mi tak smakowicie wygląda ;) :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie jedno z lepszych ciast:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)