Lekkie i orzeźwiające jesienne ciasto. Idealne na spotkanie przy kawie ze znajomymi.
Ja miałam miękkie gruszki ale jeśli macie twarde owoce to proponuję je wcześniej pogotować w wodzie z cukrem a przed dodaniem do ciasta ostudzić.
ok 40 szt herbatników
4 duże i miękkie gruszki
4 galaretki gruszkowe lub agrestowe
2 budynie śmietankowe
1 l mleka
330 ml śmietanki 30%
śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
garść płatków migdałów
2 galaretki rozpuścić w litrze gorącej wody i odstawić do ostudzenia.
Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Z mleka i proszków budyniowych ugotować budyń. Do gorącego wsypać pozostałe 2 galaretki i wymieszać do czasu aż się rozpuszczą. Gorącą masę wylać na herbatniki, ułożyć drugą warstwę herbatników. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, na herbatnikach ułożyć obrane ze skórki ćwiartki gruszek. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietan fix. Wyłożyć na galaretkę i posypać uprażonymi płatkami migdałów. Schłodzić.
Elegancko się prezentuje to ciacho 😉
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiasto w pięknych kolorach, na pewno jest pyszne, mniamm :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńCiasto prezentuje się pięknie i mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu, ależ to ciasto apetycznie wygląda <3 jestem oczarowana:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWow! Ależ cudnie wygląda, a do tego pyszne smaki!:)
OdpowiedzUsuńDzięki Monia :)
UsuńAle pięknie się prezentuje :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu :)
UsuńJutro robię, to na pewno napiszę komentarz. Wygląda uroczo, oby tak samo smakował pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzekam na recenzję ;)
UsuńO jakie sueraśne ciasto i w cale nie takie trudne w przygotowaniu się wydaje :). Muszę koniecznie zrobić bo uwielbiam ciasta bez pieczenia :).
OdpowiedzUsuń