Strony

piątek, 24 sierpnia 2018

Naleśniki budyniowe

Chyba nie ma tygodnia aby nie było u mnie naleśników na obiad. Zwykle są to naleśniki z serem lub dżemem bo takie lubimy najbardziej. 
Tym razem do ciasta postanowiłam dodać budynie waniliowe i muszę przyznać, że wyszły naprawdę pyszne. Nawet Oliwka zauważyła, że dzisiaj smakują tak "wyjątkowo" ;)




2 szkl mąki pszennej
2 budynie waniliowe
3 szkl mleka
1 szkl wody gazowanej
szczypta proszku do pieczenia
3 jajka
ewentualnie cukier do smaku

olej kokosowy do smażenia 




Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na pół godziny aby odpoczęło. Przed smażeniem naleśników ciasto mieszamy. W razie konieczności dolewamy odrobinę wody. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę oleju, smażymy cienkie naleśniki z obu stron po kilka minut.



9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię naleśniki :) Wpraszam się na to pyszne jedzonko Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tym budyniem ❤💛💚

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne są te naleśniki budyniowe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne naleśniki też czasem dodaję budyń

    OdpowiedzUsuń
  5. A wiesz Asiu że u nas też są co tydzień, a w najgorszym razie co dwa tygodnie są naleśniki. Ale na bazie budyniu jeszcze nie robiłam. Raz zdarzyło mi się zrobić placuszki budyniowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne!
    Z budyniem smakuja zupełnie inaczej, ale chyba nawet lepiej...
    ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)