Strony

czwartek, 22 lutego 2018

Śmietankowy makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Wspaniały i aromatyczny obiad, który przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut. Nie ma nic lepszego niż pyszny i ciepły posiłek po powrocie do domu ze szkoły czy pracy. I naprawdę nie trzeba się przy tym napracować.



Dla 2 osób:
2 szkl makaronu świderki

Sos:
1/2 słoiczka pomidorów suszonych
1-2 ząbki czosnku
3 spore garści świeżego szpinaku
250 ml śmietanki 30%
150 g startego sera żółtego
sól
świeżo zmielony pieprz



Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
W międzyczasie w rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy z zalewy z pomidorków. Dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki i opłukane wcześniej liście szpinaku. Smażyć chwilę aż szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku. Wlać śmietankę i gotować ok 10 minut. Wsypać starty ser (trochę zostawić do posypania) i ugotowany makaron. Podgrzewać jeszcze ok 5 minut aż ser całkiem się rozpuści.
Makaron podawać posypany startym żółtym serem.

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)