Strony

wtorek, 26 grudnia 2017

Chatka Puchatka

Przepyszny serowy deser bez pieczenia. Nie tylko dobrze smakuje ale też pięknie prezentuje się na stole.
Może wydawać się trochę trudny do zrobienia ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. W razie potrzeby można poprosić kogoś do pomocy przy składaniu herbatników.




Masa serowa: 
750 g twarogu półtłustego
250 g masła
1 szkl cukru pudru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

36 herbatników
czerwona galaretka

Polewa:
50 g masła
4 łyżki cukru
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody

Dekoracja:
migdały
wiórki kokosowe



Dzień wcześniej przygotować galaretkę, zostawić do zastygnięcia w płaskim szerokim naczyniu.

Masa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg trzykrotnie zmielić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. następnie nadal miksując dodawać po łyżce twarogu. Utartą masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao a do drugiej ekstrakt waniliowy.


Na folii aluminiowej ułożyć 3 rzędy po 6 herbatników (zdjęcie). Smarujemy masę kakaową, układamy kolejną warstwę herbatników. Środkowy rząd można ułożyć w sposób pokazany na zdjęciu, chatka będzie łatwiej się składać. Na środku ułożyć paski galaretki.
Teraz, podnosząc boczne herbatniki od spodu za pomocą folii, składamy chatkę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Polewa: Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Po kilku minutach podgrzać aż się rozpuści. Masło, cukier, kakao roztopić, dodać żelatynę i wymieszać. Polać chatkę, udekorować migdałami i posypać wiórkami. Odstawić do stężenia.


10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)