Strony

sobota, 30 września 2017

Szarlotka sypana

Już chyba od roku przymierzałam się do upieczenia tej szarlotki i żałuję, że tak długo z tym zwlekałam. Ciasto jest przepyszne, cynamonowe, z chrupiącą z wierzchu skórką. Szarlotka doskonała  jest na ciepło jak i schłodzona.
Jest bardzo prosta, nie wymaga miksowania. Wystarczy 10 minut przygotowania. Nie trzeba żadnych umiejętności kulinarnych aby ją upiec. Jest więc świetnym ciastem dla początkujących.
Same zalety, więc nie czekajcie długo i sami się przekonajcie :)




1 szkl mąki pszennej
1 szkl kaszy manny
 1 szkl cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg kwaśnych jabłek
cynamon
170 g zmrożonego masła




Mąkę, kaszkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Podzielić na 3 części.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podzielić na 2 części.
Na dnie tortownicy ułożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Na dno wsypać 1/3 część suchych składników, wyrównać i położyć 1 część jabłek (razem z sokiem), wyrównać, posypać cynamonem. Czynność powtórzyć. Ostatnią suchą warstwę uklepać, wyrównać i zetrzeć na tarce równą warstwę zmrożonego masła.
Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50-60 minut. Będzie gotowa gdy się mocno zarumieni i zacznie odchodzić od boków formy.
Podczas pieczenia może wyciec trochę soku (choć mnie akurat się to nie przytrafiło). Warto więc zabezpieczyć spód piekarnika folią aluminiową. 

Ciasto można podawać na ciepło lub schłodzone, posypane cukrem pudrem.


12 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)