Strony

środa, 27 września 2017

Migdałowe mini tarty ze śliwkami i bezą

Pyszne ciacha pachnące migdałami i pieczonymi śliwkami. Górę zwieńcza delikatna pianka i chrupiące migdały.
Polecam do jesiennej herbatki :)
Z tego przepisu otrzymałam 6 mini tart i jedną większą o śr. 17 cm. 


Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
125 g zimnego masła
jajko

Beza:
3 białka
120 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

kilkanaście dojrzałych i miękkich śliwek
4 łyżki zmielonych herbatników
ok 50 g płatków migdałów
cukier migdałowy



Ciasto kruche: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody. Schłodzić przez godzinę.
Foremki do mini tart posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy większej od foremek o około centymetr. Wylepić ciastem foremki, nakłuć widelcem, ułożyć kawałek pergaminu i obciążyć, np ryżem lub grochem.
Piec 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie usunąć pergamin i obciążenie. Włożyć do piekarnika na 5 minut.

Beza: W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli, cukrem i mąką ziemniaczaną. Po 5 minutach wyjąć tarty, posypać herbatnikami, ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Śliwki posypać cukrem migdałowym i ułożyć pianę z białek. Posypać migdałami i wstawić do piekarnika jeszcze na 10-15  minut do lekkiego zarumienienia się bezy.
Ostudzić.


14 komentarzy:

  1. Na takie tarty migdałowe jestem chętna :) Pysznie wyglądają i jestem pewna, że smakują genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak tylko zakupię foremki będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu pyszne małe tartaletki. Porywam jedną do kawki I pozdrawiam 💜

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fantastycznie wyglądają, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają, ale jak na razie nie zrobię sobie takich bo nie mam takich foremek :/ :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Te spody są idealne! Mnie ciasto kruche coś nie lubi :(, zawsze koślawe mi wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być pyszne na sam widok ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)