Strony

sobota, 30 września 2017

Szarlotka sypana

Już chyba od roku przymierzałam się do upieczenia tej szarlotki i żałuję, że tak długo z tym zwlekałam. Ciasto jest przepyszne, cynamonowe, z chrupiącą z wierzchu skórką. Szarlotka doskonała  jest na ciepło jak i schłodzona.
Jest bardzo prosta, nie wymaga miksowania. Wystarczy 10 minut przygotowania. Nie trzeba żadnych umiejętności kulinarnych aby ją upiec. Jest więc świetnym ciastem dla początkujących.
Same zalety, więc nie czekajcie długo i sami się przekonajcie :)




1 szkl mąki pszennej
1 szkl kaszy manny
 1 szkl cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg kwaśnych jabłek
cynamon
170 g zmrożonego masła




Mąkę, kaszkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Podzielić na 3 części.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podzielić na 2 części.
Na dnie tortownicy ułożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Na dno wsypać 1/3 część suchych składników, wyrównać i położyć 1 część jabłek (razem z sokiem), wyrównać, posypać cynamonem. Czynność powtórzyć. Ostatnią suchą warstwę uklepać, wyrównać i zetrzeć na tarce równą warstwę zmrożonego masła.
Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50-60 minut. Będzie gotowa gdy się mocno zarumieni i zacznie odchodzić od boków formy.
Podczas pieczenia może wyciec trochę soku (choć mnie akurat się to nie przytrafiło). Warto więc zabezpieczyć spód piekarnika folią aluminiową. 

Ciasto można podawać na ciepło lub schłodzone, posypane cukrem pudrem.


środa, 27 września 2017

Migdałowe mini tarty ze śliwkami i bezą

Pyszne ciacha pachnące migdałami i pieczonymi śliwkami. Górę zwieńcza delikatna pianka i chrupiące migdały.
Polecam do jesiennej herbatki :)
Z tego przepisu otrzymałam 6 mini tart i jedną większą o śr. 17 cm. 


Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
125 g zimnego masła
jajko

Beza:
3 białka
120 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

kilkanaście dojrzałych i miękkich śliwek
4 łyżki zmielonych herbatników
ok 50 g płatków migdałów
cukier migdałowy



Ciasto kruche: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody. Schłodzić przez godzinę.
Foremki do mini tart posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy większej od foremek o około centymetr. Wylepić ciastem foremki, nakłuć widelcem, ułożyć kawałek pergaminu i obciążyć, np ryżem lub grochem.
Piec 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie usunąć pergamin i obciążenie. Włożyć do piekarnika na 5 minut.

Beza: W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli, cukrem i mąką ziemniaczaną. Po 5 minutach wyjąć tarty, posypać herbatnikami, ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Śliwki posypać cukrem migdałowym i ułożyć pianę z białek. Posypać migdałami i wstawić do piekarnika jeszcze na 10-15  minut do lekkiego zarumienienia się bezy.
Ostudzić.


sobota, 23 września 2017

Szarlotka z orzechami pekan

Od kilku dni "chodziła" za mną szarlotka.
Gdy przeglądałam w internecie przepisy od razu wpadła mi w oko szarlotka na blogu Smacznej Pyzy. Jeszcze tego samego dnia postanowiłam ją upiec. 
W przepisie dokonałam kilku drobnych zmian, między innymi dodałam orzechy pekan co było strzałem w dziesiątkę. Szarlotka, niby zwyczajna ale zyskała to coś :)
Ciasto jest kruche i delikatne a masa jabłkowa lekko kwaskowata. Do tego podpieczone orzechy są jak wisienka na torcie. Jak dla mnie idealna!
Naprawdę warto ją upiec.






Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
160 g cukru pudru
250 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko+żółtko
łyżka śmietany
szczypta soli

Masa jabłkowa:
2,5 kg kwaśnych jabłek
cukier do smaku
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki
20 g żelfixu 3:1
2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:
kilkanaście połówek orzechów pekan
cukier puder do posypania ciasta




Ciasto: Suche składniki wymieszać, dodać masło i posiekać. Dodać jajka, śmietanę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i smażyć ok 10 minut, często mieszając. Przestudzić. Dodać bułkę tartą, cynamon i żelfix, wymieszać.

Formę (20x30cm) wyłożyć pergaminem. 2/3 części ciasta wylepić spód i boki foremki, ponakłuwać widelcem.  Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i utworzyć na wierzchu kratkę. Na cieście ułożyć połówki orzechów. Szarlotkę piec ok 50 minut w 180 stopniach do zarumienienia.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem.




piątek, 22 września 2017

Fit nutella z daktyli

Przepyszny dodatek do wafli, naleśników, tostów czy kanapek. Można ją jeść bez wyrzutów sumienia bo nie ma w niej ani grama cukru. 
Nam bardzo posmakowała i na pewno będę ją częściej przygotowywała. Głównie z myślą o córce, która nutellę uwielbia ale z racji na skład prawie wcale jej nie kupuję. 
Wam też polecam :)




200 g suszonych daktyli
100 g orzechów włoskich lub laskowych
1/2 szkl mleka
4 łyżki kakao




Daktyle zalać wieczorem gorącą wodą i odstawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień odlać wodę, dodać zmielone orzechy, mleko i kakao. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Przechowywać w lodówce do 4 dni.

Przepis znaleziony w necie.

wtorek, 19 września 2017

Rogaliki z 3 składników

Przepis już od dawna czekał u mnie w kolejce do wypróbowania i w końcu się doczekał ;))))
Razem z Oliwką upiekłyśmy je na niedzielę do kawki ;)
Rogaliki są przyjemnie kruche a zarazem bardzo delikatne.
Nawet bez takiej małej pomocnicy przygotujecie je dość szybko i sprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików.




Ciasto:
3 szkl mąki pszennej
1 szkl śmietany 18%
200 g zimnego masła

Dodatkowo:
marmolada do nadzienia
jajko do posmarowania 
cukier puder



Ciasto: składniki posiekać i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Ciasto podzielić na 4 części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Od dużego talerza wyciąć koło, które podzielić na 8 części. W ten sposób otrzymamy równej wielkości rogaliczki. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy rogalika od szerszej strony. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 25-30 minut do zarumienienia w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


sobota, 16 września 2017

Sałatka z awokado i tuńczyka

Bardzo łatwa, do tego pyszna i zdrowa sałatka na kolację, śniadanie czy lunch do pracy. 
Polecam :)



1 dojrzałe awokado
1 pomidor
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 czerwonej cebulki
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz


Tuńczyka odsączyć z zalewy. Pomidora i awokado pokroić w kostkę, cebulkę posiekać. Białka zetrzeć na drobnej tarce.
W pucharkach układać warstwami: pomidor, cebulka, awokado, tuńczyk, cebulka, białko, pokruszone żółtko. Warstwy przyprawić solą i pieprzem wg własnego upodobania.

piątek, 15 września 2017

Ogórki kiszone


Chyba każdy je lubi i każdy ma w swojej spiżarce choć niewielką ilość słoików z ogórkami. Są doskonałe do zupy ogórkowej, sałatek, czy po prostu na kanapki. 
 Ja podam Wam przepis mojej mamy, z którego korzystamy od lat. Są pyszne, chrupiące i co najważniejsze proste i bez żadnych udziwnień. Takie tradycyjne lubimy najbardziej :)
Ogóreczki z tego przepisu wytrwają do następnego lata o ile wcześniej ich nie zjemy ;)) 

PS. 
Trochę się spóźniłam z przepisem ale może przyda się komuś za rok ;)




ogórki gruntowe
korzeń chrzanu
czosnek
koper z łodygami i baldachem
sól kamienna do przetworów O'Sole



Ogórki umyć i poukładać pionowo w słoikach. Do każdego słoika wkładamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i łodygę kopru.
Przygotować zalewę. Na każdy litr wody dodać 1 czubatą łyżkę soli. Wodę zagotować z solą i gorącą zalewać ogórki, natychmiast zakręcając wieczko. Należy pamiętać aby słoiki i nakrętki były suche oraz aby woda całkowicie przykrywała ogórki.
Tak przygotowane ogórki odstawić do ostygnięcia a następnie przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.


Pizza serowa z kurkami

Córka zażyczyła sobie pizzę na kolację a ponieważ miałam w lodówce kurki to one powędrowały do pieca ;)
Aby przyspieszyć sobie czas oczekiwania zrobiłam ciasto drożdżowe bez wyrastania. Wyszło kruche i dosyć cienkie. Osobiście wolę pizzę na grubym i puszystym spodzie ale jak żarłoczek był taki głodny to trzeba było zrobić coś na szybko ;)





Ciasto na pizzę bez wyrastania:
1,5 szkl mąki (u mnie chlebowa)
5 g drożdży instant
po 1/2 łyżeczki soli i cukru
1/2 szkl ciepłego mleka
2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:
200g kurek
2 łyżki masła
100 g żółtego sera 
kulka mozzarelli
sól, pieprz
tymianek
natka pietruszki do posypania

  #MyVictorinox


Ciasto: Do miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dolać ciepłe mleko i oliwę, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć i w tym czasie przygotować dodatki.

Oczyszczone kurki usmażyć na maśle do odparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Ser żółty zetrzeć na tarce a mozzarellę pokroić w kostkę. Ciasto na pizzę cienko rozwałkować (wystarczy na dużą blaszkę, ja zrobiłam dwie mniejsze pizze) posypać pokrojoną mozzarellą, połową żółtego sera i kurkami. posypać resztą sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 15 minut.
Pizzę podawać posypaną natką.



czwartek, 14 września 2017

Roladki z kurczaka

Roladki to świetna propozycja na rodzinny obiad. Można przygotować je dzień wcześniej a w dniu podania upiec w piekarniku. Mięso pieczone w folii jest soczyste, nie wysuszone.
Polecam, są naprawdę pyszne a ich piękny zapach roznosi się po całym mieszkaniu :)



4 filety z kurczaka
8 plastrów szynki wędzonej lub gotowanej
zioła prowansalskie
sól, pieprz
czosnek granulowany


Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy wzdłuż na 2 płaty i lekko rozbijamy tłuczkiem. Filety oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem. Od strony, którą zawiniemy do środka posypujemy ziołami i układamy plaster szynki. Zwijamy roladki i zawijamy je w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Na 10 minut przed wyjęciem usuwamy folię jeśli chcemy aby się trochę przyrumieniły.
Takie pakieciki można przygotować dzień wcześniej i odstawić do lodówki a następnego dnia upiec.


poniedziałek, 11 września 2017

Pulled pork w ciemnym sosie, że Łooo!

Od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania szarpanej wieprzowiny. Każdy tak ją zachwala, że ja również postanowiłam upiec ją na niedzielny obiad.
Już od samego ranka po mieszkaniu rozchodził się cudowny zapach pieczonego mięsa. Ciężko było wytrzymać aby nie spróbować choć kawałeczka.
Pod koniec pieczenia dodałam do mięsa sos ciemny uniwersalny Łowicz. Świetnie podkręcił smak mięsa. Danie wyszło genialne, cudowne w smaku, takie, że Łooo!  Koniecznie wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne to jeszcze rozpływa się w ustach! 
Poezja!
Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę jej więcej :)
Warto pamiętać, że przygotowanie szarpanej wieprzowiny wymaga czasu i cierpliwości ;) Dzień wcześniej marynujemy mięso a następnie pieczemy je w niskiej temperaturze przez 6 godzin.





1,5 kg mięsa z łopatki lub szynki

Marynata:
3 łyżeczki ajwaru
3 łyżeczki keczupu pikantnego
1 łyżeczka czarnego pieprzu 
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 szkl brązowego cukru
1 łyżeczka kminu rzymskiego 
1 łyżeczka rozmarynu

Sos:
3 cebule
główka czosnku
Sos ciemny uniwersalny Łowicz
łyżka oleju




Marynata: Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć marynatą. Przykryć szczelnie i wstawić na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień wyjąć mięso. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć pokrojoną w grube piórka cebulę i przekrojoną na pół główkę czosnku. Ułożyć mięso, polać resztą marynaty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni, przykryć mięso pokrywką lub folią aluminiową i piec mięso przez około 5 godzin. Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika, zlać wytopiony płyn (ok 1/2 litra - zamroziłam w kosteczkach. Będzie jak znalazł jako dodatek smakowy do dań mięsnych, bigosu itp.) wlać sos Łowicz, wymieszać z cebulką i wstawić do piekarnika. Podkręcić temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i poszarpać widelcem, zamieszać z sosem z cebulką.

"Szarpaną" wieprzowinę można podawać jako danie obiadowe na gorąco z ziemniaczkami i surówką lub ostudzić i podawać zamiast wędliny z bułką i świeżymi warzywami.





niedziela, 10 września 2017

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Wielkimi krokami zbliża się jesień. W tym czasie obowiązkowo piekę ciasta ze śliwkami gdyż moja rodzinka za nimi wręcz przepada. Tym razem wybór padł na drożdżówki.
Drożdżóweczki z tego przepisu są delikatne i bardzo puszyste. Doskonałe nie tylko do kawy ale również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Na pewno nikt się im nie oprze. 
Z tego przepisu wyszło mi 19 drożdżówek.



#MyVictorinox


Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
2 op. drożdży instant po 7g
spora szczypta soli
80 g cukru pudru
2 jaka
250 ml ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego, ciepłego masła

Kruszonka:
6 łyżek mąki
40 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru

ok 400 g śliwek
jajko do posmarowania



Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie wlać ciepłe rozpuszczone masło i zagniatać do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie znów zagnieść i rozwałkować na oprószoną mąką stolnicy na grubość ok 1cm. Szeroką szklanką wykrawać kółka o śr. ok 11cm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach.

Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połówki.

Dnem małej szklanki robić w wyrośniętych placuszkach wgłębienia. Drożdżówki posmarować jajkiem, ułożyć po 2-3 połówki śliwek (w zależności od wielkości) i posypać kruszonką. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 20 minut do zarumienienia.


czwartek, 7 września 2017

Makaron z awokado

Propozycja na pyszny, szybki i zdrowy obiad. Przygotowanie go zajmie nam tylko 15 minut! Warto sobie zapamiętać ten przepis :)




Dla 2 osób:
250 g makaronu np. "uszka"
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z limonki
1/4 szkl oliwy z oliwek
1/3 szkl startego drobno parmezanu
2 garści orzechów włoskich
sól, pieprz do smaku




Makaron ugotować al dente. W międzyczasie Wydrążyć miąższ z awokado i zmiksować go z oliwą, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzić, dodać mus z awokado i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i obficie posypać parmezanem i posiekanymi orzechami. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

niedziela, 3 września 2017

Sałatka z ogórków kiszonych

Pyszna i zdrowa propozycja na sałatkę do obiadu lub do grilowanych mięs. W lecie zamiast kiszonych można użyć ogórków małosolnych i też będzie smakowała wyśmienicie. 
Koniecznie wypróbujcie!
Do krojenia warzyw na sałatkę świetnie się sprawił nóż od 
#MyVictorinox :)




1 duży słoik ogórków kiszonych
mala czerwona cebulka
duży pomidor
łyżka oleju
pieprz
1/2 łyżeczki cukru


Ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kosteczkę a pomidora w półplasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Dodać olej i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.