Strony

piątek, 25 sierpnia 2017

Lody awokado -samo zdrowie

Potrzeba tylko 2, no może 3 składników aby zrobić naprawdę zdrowe lody, które można jeść bez wyrzutów sumienia :)
Ktoś chętny na porcyjkę?
Z podanych składników wychodzi ok 8-10 gałek lodów.




1 dojrzałe awokado
2 dojrzałe banany
sok z 1/2 limonki




Dojrzałe awokado jest miękkie, skórka ma ciemniejszy kolor. Wtedy można śmiało je rozkrajać. Jeśli kupiliście twarde awokado, włóżcie je do papierowej torebki lub połóżcie obok banana. Po 1-2 dniach w temperaturze pokojowej powinno być już dobre.

Banany obieramy i grubo kroimy. Wkładamy do woreczka i mrozimy. Miąższ z awokado przekładamy do blendera, dodajemy sok z limonki i zamrożone banany. Miksujemy na gładką masę. Należy pamiętać aby mikser był przeznaczony do kruszenia lodu. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalki jeszcze na ok 2-3 godziny. Wtedy będą idealne. Gdyby pozostały tam dłużej należy lody wyjąć przed podaniem na ok 10-15 minut aby trochę zmiękły.




5 komentarzy:

  1. Na pewno są bardzo pyszne. Przyznam, ze to dla mnie nowość lody z awokado.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lodów z awokado nie jadłam, ale nadrobię to ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam takich lodów, ale wszystko przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)