Strony

niedziela, 2 lipca 2017

Sernik z jagodami

Mam jeszcze trochę zamrożonych jagód więc chciałam je jak najszybciej wykorzystać bo sezon na te pyszne owoce już się zaczyna. Trzeba więc wymienić zapasy ;)
Do serniczka możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych jagód (bez rozmrażania). 
Podczas pieczenia po mieszkaniu rozchodził się cudowny waniliowo-jagodowy zapach. Rodzina z trudem powstrzymywała się aby nie zabrać się za pałaszowanie zaraz po upieczeniu. Sernik przecież musi ostygnąć i schłodzić się w lodówce aby był naprawdę dobry :)
Serniczek ma delikatną i kremową konsystencję, wprost rozpływa się w ustach!
Do wypieku użyłam cukru Królewskiego, od dawna dodaję go do słodzenia deserów czy to w postaci kryształu czy pudru. 
Cukier w przyzwoitych ilościach, dodany do posłodzenia domowego ciasta czy deseru jest nieszkodliwy. Wręcz nawet potrzebny aby dostarczyć nam energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania.
W przeciwieństwie do sklepowych batoników, w małym kawałku domowego ciasta cukru jest  naprawdę niewiele.
A więc nie bójmy się słodzić, róbmy to z głową! Więcej na ten temat poczytasz TUTAJ ;)




Spód:
225 g ciasteczek owsianych lub herbatników
100 g rozpuszczonego masła

Sernik:
(składniki w temp. pokojowej)
1 kg serka z wiadereczka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka

1-1,5 szkl jagód



Spód: Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (śr. 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wyrównać i przyklepać. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Sernik: W misie utrzeć wszystkie składniki na sernik, tylko do połączenia. Wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Sernik równomiernie posypać jagodami i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.  Piec ok 35-40 minut (do ścięcia wierzchu). Studzić pół godziny przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.



16 komentarzy:

  1. przepyszny serniczek! a ja własnie wczoraj widziałam jagody

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Asiu...Tym sernikiem to mnie rozłożyłaś, a sam jego widok skradł moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda ten serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :) Uwielbiam serniki z owocami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernika z jagodami jeszcze nigdy nie jadłam :) Kusi!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu kusisz tym sernikiemm bardzo cudo

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią spróbowała bym kawałeczek -:) Talerzyk cudowny i pasuje jak ulał :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkim wychodzi?:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)