Strony

wtorek, 20 czerwca 2017

Sernikobrownie z galaretką i truskawkami

Przepyszne połączenie czekoladowego spodu brownie z delikatnym waniliowym serniczkiem. Całość wieńczą truskawki zatopione w orzeźwiającej galaretce...

Serniczek upiekłam na swoje urodziny. Goście byli zachwyceni jego smakiem i efektownym wyglądem. Każdy prosił o dokładkę i przepis na to pyszne ciacho. Nawet ja, która staram się ostatnio zrzucić kilka kilogramów nie oparłam się pokusie i zjadłam spory kawałek tego cuda. W końcu słodycze nawet na diecie można jeść bez wyrzutów sumienia jeśli robimy to z rozwagą.  A w małym kawałku ciasta jest go naprawdę niewiele.
Cukier to nie tylko puste kalorie  ale również energia tak nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania więc w niewielkich ilościach naprawdę nikomu nie zaszkodzi. Otyłość, której boją się osoby zupełnie eliminujące cukier z diety to w dużej mierze siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej.
Więcej na ten temat przeczytacie na stronie Uczymy jak słodzić.
Polecam :)




Brownie:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
1/4 szkl mleka
1 szkl mąki

Sernik:
500 g serka na serniki
2/3 szkl cukru białego Królewskiego
3 jajka
op. budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szkl jogurtu greckiego

ok 300 g truskawek
2 galaretki truskawkowe




Brownie: W garnuszku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i cukier. Mieszać aż się rozpuszczą.Zdjąć z ognia, ostudzić. Cały czas miksując lub mieszając rózgą dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać mąkę i mleko, wymieszać. Spód i boki tortownicy (24 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać brownie i piec ok 15 minut w 180 stopniach.

Sernik: Gdy brownie się piecze ucieramy w misce wszystkie składniki na sernik tylko do połączenia. Wylać na podpieczone i gorące brownie. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni i piec przez 50 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić.

Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Truskawki pokroić na połówki, ułożyć na serniku, zalać tężejącą galaretką.
Odstawić do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.



15 komentarzy:

  1. Najlepsze życzenia :)
    Ciacho wygląda wspaniale, jestem pewna, że goście byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie - moje ulubione smaki :)
    Wszystkiego najlepszego Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy napewno sernik ma byc pieczony w 50 stopniach??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W 150 stopniach,już poprawione. Dzięki za zwrócenie uwagi ;)

      Usuń
  4. Wszystkiego najlepszego :D Serniczek wygląda rewelacyjnie, od razu brałabym dokładkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego co najlepsze :) Ciacho piękne, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego naj naj a serniczek pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. i ja się dołączam do życzeń i życzę pomyślności :) a serniczek cudo!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie! Chętnie zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)