Strony

piątek, 28 kwietnia 2017

Blok czekoladowy z ekspandowanymi ziarnami zbóż

Od jakiegoś czasu miałam straszną ochotę na blok czekoladowy. Chodził za mną i chodził aż w końcu go zrobiłam ;) Lekko go odchudziłam. Zamiast cukru dodałam ksylitol a zamiast herbatników ekspandowane ziarna amarantusa, żyta i gryki od Cenos. 
Nie jest bardzo fit ale kawałeczek do kawy nie zaszkodzi ;)



250 g masła
130 ml mleka lub wody
2/3 szkl ksylitolu
4 łyżki kakao
2 szkl mleka w proszku
1 szkl dowolnych bakalii (u mnie orzechy, rodzynki, żurawina)
80 g zbóż ekspandowanych: żyto, gryka i amarantus Cenos



W garnku rozpuścić mleko, masło, kakao i ksylitol. Dodać mleko w proszku, wymieszać aby nie było grudek. Wrzucić bakalie i wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.


12 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)