Strony

niedziela, 2 kwietnia 2017

Babka herbaciano-rumowa z rodzynkami

Święta zbliżają się wielkimi krokami więc już obmyślam co dobrego upiec dla rodziny i gości. Nie wiem jak u Was ale u mnie babka obowiązkowo króluje na wielkanocnym stole. Co roku jest inna. Herbacianą zrobiłam pierwszy raz i jestem zachwycona. Jest  wilgotna, aromatyczna, po prostu pyszna! Polecam jeśli jeszcze jej nie piekliście :)
Ja dodałam do ciasta aromat rumowy ale jeśli go nie lubicie równie dobrze możecie dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.



2 szkl mocnej herbaty (z 4 torebek)
100 g rodzynek
160 g miękkiego masła
niepełna szkl cukru
4 żółtka
kilka kropel aromatu rumowego
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
szczypta soli 

cukier puder do posypania



Herbatę gotować ok 5 minut z rodzynkami. Rodzynki odcedzić, wszystko ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku i aromat. Następnie naprzemiennie dodawać po trochę herbaty i mąki. Na koniec wsypać rodzynki, wymieszać. Babkę piec ok 50 minut w 170 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


13 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)