Strony

niedziela, 5 lutego 2017

Scones z dżemem że Łooo!

Przepyszne angielskie bułeczki z dodatkiem płatków orkiszowych przygotujecie dosłownie w pół godziny. Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a jeszcze ciepłe i chrupiące będą doskonale smakowały z nowym dżemem Łowicza z czarnego bzu.
 Bowiem w ofercie Łowicz pojawiły się nowe prozdrowotne dżemy 100% owoców tylko z naturalnymi cukrami występującymi w owocach.
Takie bułeczki z samymi zdrowymi dodatkami to doskonałe śniadanie, że Łooo! 




2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl płatków orkiszowych lub owsianych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
50g miękkiego masła
ok 1/2 szkl mleka

Dżem Łowicz 100% Czarny Bez



Do większej miski przesiać i wymieszać suche składniki. Dodać miękkie masło i jajka, wymieszać. Wlać tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm, szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 200 stopniach. Przestudzić.
Scones podajemy z kremowym serkiem i dżemem Łowicz 100% Czarny Bez.



18 komentarzy:

  1. Kocham takie bułeczki. Idealne na śniadanie!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu cudowne bułeczki, podrzuć tak ze dwie na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też bym taką pyszną bułeczką nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają te bułeczki z dżemem!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu apetyczne śniadanko :) pamiętaj o mnie przy następnym wypieku bułeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Asiu a ile masła dodać do bułeczek?

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne Ci wyszły bułeczki, nigdy ich z płatkami nie robiłam, to błąd :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) następnym razem wypróbuj z płatkami, są pyszne ;)

      Usuń
  8. Wyszly puszne ale twarde.. Ktos cos podpowie?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)