Strony

czwartek, 10 listopada 2016

Bigos

Jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych dań. 
Bardzo sycący i rozgrzewający. Za każdym razem wychodzi trochę inny, w zależności od tego co akurat wrzucam do garnka. Ja robię bigos tylko z kapusty kiszonej, choć można dać kiszoną i świeżą. Zawsze dodaję pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki lub szynki. Do tego dobra kiełbasa, czasami boczek wędzony i garść grzybków suszonych. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw.
Niektórzy lubią do bigosu wlać trochę czerwonego wina lub wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :)




2 kg kapusty kiszonej
1 kg mięsa z łopatki lub szynki
1/2 kg kiełbasy
1 pieczona pierś z kurczaka
1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka
marchewka
2 łyżki mieszanki suszonych warzyw
cebula
sól, pieprz
garść suszonych grzybów
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżka przyprawy do bigosu
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego



Kapustę posiekać, zalać wodą (poziom wody nie musi być wyższy niż poziom kapusty). Gdy kapusta się zagotuje odcedzić i wlać świeżą wodę. Gdyby kapusta była za kwaśna, jeszcze raz odcedzam i dolewam świeżej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu dorzucając przyprawy, pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki, cebulę i kiełbasę. Wrzucamy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy ok godzinę.
Grzyby moczymy w 1 szkl gorącej wody, kroimy i dodajemy wraz z wodą do bigosu, dodajemy również upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka i sos. Nadal gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy.

Najlepiej aby bigos postał przez noc w chłodnym miejscu, odgrzany na drugi dzień będzie jeszcze lepszy :)



10 komentarzy:

  1. Ja też uwielbiam bigos. I tak jak Ty Asiu robię go z kapusty kiszonej, chociaż raz zdarzyło mi się zrobić z czerwonej kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  2. bigos uwielbiam, gotuję raz do roku, w listopadzie wielki gar, a potem zamrażam małe porcje
    czuję w kościach, że właśnie nadszedł czas "bigosowania"
    pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się gotuje, zainspirowałaś mnie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż mi się o taki bigos od kilku dni dopomina. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny bigosik, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)