Strony

wtorek, 27 września 2016

Puree z dyni

Często pytacie mnie jak zrobić puree z dyni. Nie jest to wcale takie trudne. 
 Ze średniej wielkości dyni hokkaido otrzymamy ok 5 pojemniczków o pojemności 250 ml. 
Tak przygotowane puree jest doskonałym dodatkiem do zup, ciast, deserów. Wystarczy zamrozić i można się nią cieszyć przez cały rok :)
 



średniej wielkości dynia hokkaido
odrobina wody
duży, ostry nóż




Dynię przekrój na 4 części, wydrąż gniazda nasienne.
Teraz można dynię przygotować na dwa sposoby:

1. Obrać dynię ze skóry i pokroić w kostkę. Do rondla wlać tyle wody aby tylko zakryła dno, wsypać dynię i dusić pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać (ok 30 min). W trakcie duszenia mieszać od czasu do czasu. Lekko ostudzić i zmiksować na gładki mus. Ja preferuję ten sposób.


2. Kawałki dyni ze skórą piec w piekarniku w 190 stopniach do miękkości. W zależności od rodzaju dyni ok 30-60 minut. Obrać ze skórki i zmiksować.

Puree z dyni poporcjować i zamrozić w woreczkach lub pojemniczkach.

poniedziałek, 26 września 2016

Buraczki zasmażane na ciepło

Tak przygotowane buraczki robię dosyć rzadko, gdyż moja rodzinka wręcz przepada za buraczkami na zimno. Jednak od czasu do czasu lubię zrobić je w inny, równie smaczny, sposób :)
Jeśli ktoś jeszcze nie robił to polecam :)




1 kg ugotowanych buraczków
1 cebula
1 jabłko
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżka octu jabłkowego/ soku z cytryny
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła klarowanego (ew. oleju)




Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę. Oprószyć mąką, wymieszać. Chwilkę przesmażyć. Dodać buraczki, starte na grubych oczkach obrane jabłko i smażyć razem ok 5-10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem i ew. odrobiną cukru.
Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.


niedziela, 25 września 2016

Puszyste ciasto dyniowe bez miksera

Choć jest to ciasto dyniowe wcale nie czuć w nim dyni. Ale dzięki niej zyskuje ono piękny złoty kolor. Ciasto jest niezwykle wilgotne, delikatne i puszyste. Zrobicie je dosłownie w kilka chwil, nie wymaga żadnego sprzętu oprócz misek i łyżki. 
Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem. Ale można polać je lukrem lub masą na bazie kremowego twarożku. Doskonale smakuje z aromatyczną herbatą.
Przepis znaleziony w internecie, niestety nie zapisałam sobie z której strony...





3/4 szkl puree z dyni
1/2 szkl oleju
2 jajka
2/3 szkl cukru
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 szkl maki pszennej


cukier puder do posypania




Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednej misce rozbełtaj składniki mokre, w drugiej suche. Następnie wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników.
Tortownicę (18cm) wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.



sobota, 24 września 2016

Śliwkowa nutella z orzechami

Taką nutellę robię już od kilku lat. Głównie ze względu na córkę, która nie przepada za tradycyjnymi powidłami. Tą nutellę wręcz uwielbia. 
Jest doskonała do naleśników, deserów i ciast. Od razu proponuję zrobić z większej ilości bo gwarantuję, że wyjadana wprost ze słoiczka szybko będzie ubywać ze spiżarki ;)



2,5 kg węgierek
1 kg cukru
15 dag kakao
20 dag orzechów włoskich mielonych
ew. ziarenka z 1 laski wanilii




Wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa, dodać cukier i smażyć ok 2 godziny. Pod koniec smażenia dodać kakao, orzechy i ziarenka wanilii. Smażyć jeszcze przez ok 10 min. Gorące przełożyć do słoików. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. 

czwartek, 22 września 2016

Chałka waniliowa z kruszonką

Chałkę uwielbia cała moja rodzina. Oliwka zajada ją jeszcze ciepłą, posmarowaną masłem i popijając ciepłym kakao.
Często ją piekę i właściwie zawsze byłam pewna, że przepis jest już na blogu.... Nadrabiam więc zaległości i dzielę się z Wami moim przepisem na pyszną, pulchną chałkę z cudowną waniliową kruszonką  :)
Jest naprawdę wspaniała i pachnąca i wg mojej córy najlepsza na świecie ;)




Ciasto drożdżowe:
2/3 szkl ciepłego mleka
7g drożdży instant
5 łyżek domowego cukru waniliowego
3 czubate szkl mąki
pół kostki rozpuszczonego, przestudzonego masła
2 jajka
szczypta soli

Kruszonka:
2 łyżki mąki
łyżka domowego cukru waniliowego
2 łyżki miękkiego masła

jajko do posmarowania chałki




Ciasto: suche składniki przesypać do miski, wymieszać. Dodać ciepłe mleko, jajka i zamieszać. Wlać ostudzone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.

Podrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść. Można uformować jedną dużą lub dwie małe chałki. Jedna chałka składa się z trzech wałeczków zaplecionych w warkocz. Końce zawijamy pod spód.
Chałkę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok 20 minut. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszoną.

Chałkę pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Studzimy jeśli oczywiście wytrzymamy aby nie zjeść jeszcze ciepłej ;)

poniedziałek, 19 września 2016

Szarlotka z ananasem

Tradycyjną szarlotkę wzbogaciłam o ananasa. Wyszła przepyszna.
Z filiżanką  aromatycznej herbaty smakuje wyśmienicie.






 Ciasto kruche:
500g mąki krupczatki
250g margaryny
2/3 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:
2kg jabłek szara reneta
ok 3-4 łyżki cukru
ew. cynamon do smaku
puszka ananasa

łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania




Ciasto: Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia posiekać z margaryną. Wbić jajko, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki a drugą do zamrażalnika na godzinę. Blaszkę (20x30cm) wylepić ciastem z lodówki, ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ananasa dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Odlać sok z jabłek. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cukrem i ananasem. Na jabłka zetrzeć na tarce zmrożone ciasto. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

piątek, 16 września 2016

Chińskie danie z makaronem chow mein

Dzisiaj mam dla Was pyszne i szybkie do przygotowania danie z wieprzowiną po chińsku. Inspiracją był przepis z gazetki "Gotuj krok po kroku".





250 g makaronu chow mein
300 g schabu
1 czerwona i jedna żółta papryka
1/2 szkl kiełków fasoli mung
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 łyżeczki przyprawy do dań chińskich
łyżka sezamu
2 młode dymki ze szczypiorem
sól, pieprz



Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojone w paseczki papryki, posiekane cebulki, wlać sos sojowy i przyprawę, chwilę smażyć.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Do dania na patelni wsypać kiełki fasoli i ugotowany makaron. Zamieszać i podgrzać całość jeszcze chwilę.
Porcje makaronu nakładać do miseczek, posypać sezamem i posiekanym szczypiorem.

czwartek, 15 września 2016

Ciasteczka francuskie z kruszonką

Pyszne i trochę nietypowe ciasteczka z ciasta francuskiego pachnące cynamonem, z chrupiącą kruszonką. Polecam, zrobicie je w pół godziny gdy tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego :)





op. ciasta francuskiego
jajko
cynamon

Kruszonka:
50g masła
80g mąki
50g domowego cukru waniliowego 




Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć dokładnie w palcach.
Ciasto francuskie rozwinąć, szklanką wyciąć kółka. Kółeczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem. Każde ciasteczko oprószyć szczyptą cynamonu i posypać kruszonką. Piec ok 10-15 minut w 190 stopniach.

wtorek, 13 września 2016

Rustykalna tarta ze śliwkami (galette)

Jest to moja pierwsza ale na pewno nie ostatnia tego typu tarta. Nie dość, że jest banalnie posta to smakuje rewelacyjnie. W prostocie siła!
Proponuję od razu zrobić dwie tarty ;) moja rozeszła się jeszcze ciepła w kilka chwil.




Ciasto kruche:
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
500 g śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
żółtko do posmarowania
2 łyżki cukru brązowego
cukier puder do posypania




Ciasto: Mąkę, cukier i sól posiekać dokładnie z zimnym masłem. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół usuwając pestki. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 5mm. Można w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Na środku ułożyć śliwki skórkami do spodu, zostawiając ok 5cm wolnego brzegu. Posypać cukrem i cynamonem. Brzegi zawinąć do środka. Posmarować żółtkiem i posypać cukrem.
Tartę piec ok 30 minut w 180 stopniach. ostudzić i posypać cukrem pudrem.


piątek, 9 września 2016

Jabłka zapiekane pod waniliową kruszonką

 Pyszny i szybki deser lub podwieczorek dla dużych i małych łakomczuchów ;)






4 jabłka
2 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka płatków migdałowych
łyżka miodu
cynamon

Kruszonka: 
50g masła
80g mąki
50g cukru waniliowego domowego





Jabłka umyć, osuszyć i ściąć przy szypułce. Wydrążyć gniazda nasienne. Do jabłek nałożyć posiekane orzechy, rodzynki, Wlać troszkę miodu i posypać cynamonem.
Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać kruszonką.
Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe.


Jabłka pieczone na cieście francuskim

Pyszne jabłuszka, ciekawie podane sprawdzą się na deser :)
Z racji tego, że jabłka nie będą się długo piekły można wybrać miękkie jabłka lub obrać je ze skórki jeśli jej nie lubicie.





2 jabłka
garść orzechów włoskich
łyżka rodzynków
szczypta cynamonu
łyżka miodu
op. ciasta francuskiego
żółtko do posmarowania






Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka umyć, osuszyć i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne a w środek nałożyć nadzienie orzechowe. Połówki jabłek ułożyć na cieście francuskim w takiej odległości aby swobodnie wyciąć ostrym nożem kontury o 1 cm szersze od objętości jabłka. Wyciąć również listki. Jabłka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i zapiekać ok 15-20 minut w 200 stopniach do zarumienienia.


środa, 7 września 2016

Serowe knedle ze śliwkami

Pyszne knedelki z ciasta serowego i bułki tartej. Do tego tradycyjnie bułka zarumieniona na masełku to jest coś couwielbiam ;) Do bułki tartej możecie dodać garść posiekanych drobno orzechów, zobaczycie jakie pyszne ;)





Knedle:
50dag białego sera
2 jajka
30g miękkiego masła
1/3 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
170g bułki tartej

8 śliwek + cukier
bułka tarta zarumieniona na maśle
cynamon do posypania 






Ser zmielić (ewentualnie dokładnie rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę) i dokładnie wymieszać z jajkami. Dodać masło, cukier i bułkę tartą. Dokładnie połączyć na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Śliwki umyć, naciąć i usunąć pestki. Do środka każdej wsypać odrobinę cukru.
Ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich spłaszczyć i na środek położyć śliwkę. Zlepić i uformować kulę. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru (po 1 łyżeczce). Knedle wrzucać na gotującą się wodę. Gotować do czasu gdy wypłyną na górę.

Podawać polane bułką tartą i posypane cynamonem.

poniedziałek, 5 września 2016

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Za oknem szaro i ponuro. Nic tak nie poprawi humoru jak kawałek puszystej waniliowej drożdżówki z cudownie pachnącymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Do tego kubek ciepłego mleka lub kakao i od razu dzień stanie się weselszy :)
 




Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
1 op. drożdży instant
50 g domowego cukru waniliowego
szczypta soli
1 szkl ciepłego mleka
50 g masła
jajko

Kruszonka:
80 g masła
150g mąki pszennej
100 g domowego cukru waniliowego

400 g śliwek

tłuszcz+bułka tarta do formy




Do większej miski wsypuję suche składniki, mieszam. Masło rozpuszczam. Ciepłe masło i mleko oraz jajko dodaję do suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam i odstawiam na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Tortownicę (śr. 24cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i wykładam do formy. Przykrywam i odstawiam na ok 15-20 minut.

Śliwki myję, osuszam, kroję na pół i usuwam pestki. Składniki na kruszonkę rozcieram w palcach. Na cieście układam śliwki skórką do dołu, posypuję kruszonką. Ciasto piekę ok 25 minut w 180 stopniach.

piątek, 2 września 2016

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym

Zaledwie kilka chwil wystarczy aby ją przygotować. Doskonale sprawdzi się jako przystawka lub na kolację. Polecam :)





1 brokuł
2 pomidory
2 jajka
1/2 op. fety
2 łyżki uprażonego słonecznika

Sos:
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku



Sos: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku i wymieszać. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Sałatka: Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować i obrać. Pomidory i jajka pokroić na ćwiartki. Fetę w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, polać sosem i posypać uprażonym słonecznikiem.


czwartek, 1 września 2016

Placuszki z twarożku ziarnistego z owocową salsą

 Nasze dzieci już od jutra rozpoczną intensywną naukę w szkole. Pamiętajmy, że zdrowe i sycące śniadanie to początek sukcesu. Dziecko już od rana nabiera sił do nauki i zabawy. Pewnie każdy uczeń, no może zdecydowana większość, lubi śniadanie na słodko. A jeśli dodamy miód do smaku będzie zdrowo. Takie ciepłe placuszki z twarożku z dodatkiem świeżych owoców to doskonały początek dnia każdego dziecka.
A dodatkowo robi się je bardzo szybko :)




Placuszki:
małe opakowanie twarożku ziarnistego
jajko
2 łyżki maki pszennej
łyżeczka domowego cukru waniliowego

Salsa:
brzoskwinia
kilka malin
łyżka jagód

masło klarowane do smażenia
łyżeczka miodu do polania placuszków


Serek odcedzić na gęstym sitku. W międzyczasie rozbełtać jajko z mąką i cukrem. Dodać twarożek, wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać placuszki (3 szt) i smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gdy placuszki będą się smażyć, przygotować salsę. Brzoskwinię obrać i pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinkami i jagodami (Mrożone maliny i jagody można lekko podgrzać w małym garnuszku).

Placuszki podawać z salsą, posypać szczypta cynamonu i polać miodem.