Strony

niedziela, 17 lipca 2016

Smerfuś z jagodami

Pyszne i delikatne jak puszek ciasto bez pieczenia. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, nawet moja siedmioletnia córka przy niewielkiej mojej pomocy nie miała z nim problemów :)
Hmmmm.... chyba rośnie mi konkurencja ;)))




12 herbatników
1 l śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2 galaretki niebieskie
szklanka jagód




Galaretki rozpuścić osobno w gorącej wodzie. Jedną w szklance wody, drugą z dodatkiem żelatyny w 2/3 szkl wody. Ostudzić.
Zimną śmietankę ubić na puch, pod koniec dodając cukier puder. Nadal ubijając wlewać galaretkę rozpuszczoną z żelatyną w 2/3 szkl wody.
Formę na ciasto (20x20cm) wyłożyć warstwą herbatników, wylać masę śmietankową. Wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch wysypać jagody, zalać drugą galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

21 komentarzy:

  1. Bardzo szybkie ciasto, prawda? :)
    Zapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie liczyć czasu oczekiwania na stężenie to tak ;))

      Usuń
  2. Fajne, że córa się garnie do pieczenia :) Moja 4-latka ostatnio ukisiła ogórki :D A ciacho cudne wyszło!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rośnie młode pokolenie kucharzy ;)))
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Cudowne ciasto kochana, porywam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oliwka ma się od kogo uczyć, więc nie ma się co dziwić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż slinotoku dostałam od samego patrzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smerfastycznie się prezentuje to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można użyć śmietany o niższej zawartości tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest taka śmietana do ubijania o niższej zawartości tłuszczu, z dodatkiem tłuszczów roslinnych ale zapomniałam nazwę producenta :(

      Usuń
  8. Na jak długo należy wstawić masę śmietankową do lodówki? Nie chce niczego zepsuć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno dokładnie stwierdzić... Zależy to od temp. otoczenia, czy galaretka którą wlewasz jest tylko chłodna czy już prawie tężejąca.... Myślę, że ok godzinę powinno wystarczyć. Po naciśnięciu palcem powinna być sprężysta ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)