Strony

niedziela, 26 czerwca 2016

Serniczek z mascarpone i świeżymi owocami

Pyszny serniczek z dodatkiem świeżych owoców to doskonały deser na letnie popołudnie.





Spód:
130 g kakaowych herbatników
50 g masła

Sernik:
500 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki budyniu waniliowego
2 jajka

Owoce:
brzoskwinia
kiwi
truskawki
borówki
maliny

Dekoracja:
mięta
cukier puder



Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (śr. 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Spód wylepić herbatnikami, uklepać i schłodzić.

Sernik: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem, proszkiem budyniowym i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą mascarpone. Wylać na schłodzone herbatniki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Serniczek pieczemy ok 50 minut. Studzimy i dekorujemy owocami, miętą oraz posypujemy cukrem pudrem.


12 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)