Strony

sobota, 18 czerwca 2016

Pleśniak z powidłami

Jakiś czas temu upiekłam to ciasto z dodatkiem prażonych jabłek. Tym razem dodałam kwaskowate powidła śliwkowe. Powiem, że jedna i druga wersja smakuje wyśmienicie :)




Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki krupczatki
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
6 żółtek
1 łyżka śmietany
2 łyżki kakao

słoiczek powideł śliwkowych
1,5 szkl grubo siekanych orzechów włoskich

Pianka:
6 białek
szczypta soli
1/2 szkl cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej





Ciasto: mąkę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Jedną część jasną i ciemną zawinąć w folię i włożyć na ok 2 godziny do zamrażalnika. Druga jasną część zawinąć i włożyć do lodówki.

Schłodzoną jasną część rozwałkować na dnie blaszki (21x31cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć, posmarować powidłami i posypać orzechami włoskimi. Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto.

Pianka: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i mąkę kukurydzianą. Pianę wyłożyć na starte ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć jasne zmrożone ciasto.

Pleśniaka piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


11 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)