Strony

niedziela, 5 czerwca 2016

Drożdżówka z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Uwielbiam ciasta drożdżowe, ich zapach i tę pulchność ;)  
Tym razem upiekłam ciasto cytrynowe z dodatkiem moich ulubionych truskawek i rabarbaru. Obowiązkowo musiała być też kruszonka, no bo co to za drożdżówka bez kruszonki ;)




Ciasto:
650 g mąki pszennej
2 op. drożdży instant
1 szkl mleka
100 g masła
2 jajka
szczypta soli
1/3 szkl cukru
1 op. cukru cytrynowego do wypieków

Kruszonka:
50 g masła
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią

Dodatkowo:
3 łodygi rabarbaru
ok 10 truskawek




Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i szczyptę soli. Suche składniki wymieszać. Mleko podgrzać z masłem aby się rozpuściło, ciepłe (nie gorące!) wlać do miski z mąką, wbić jajka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny.

Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach.

Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść i przełożyć do formy (21x31 cm) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Truskawki i rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Rozsypać na wyrośniętym cieście, posypać kruszonką.

Ciasto piec ok 35 minut w 180 stopniach, ostudzić.

9 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)