Strony

środa, 25 maja 2016

Bananowa delicja bez pieczenia

Przepyszne i orzeźwiające ciasto nie wymagające pieczenia. Przy dobrze zorganizowanej pracy również szybkie do przygotowania. Najdłużej czeka się na to aż ciacho nam stężeje ;) Wyśmienite na letnie upały. Polecam :)




duże opakowanie kakaowych herbatników
1 l mleka
3 budynie waniliowe
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki brzoskwiniowe
4-5 bananów

bita śmietana i mięta do dekoracji




Zaczynamy od przygotowania galaretki brzoskwiniowej, rozpuszczamy je w 3 szklankach gorącej wody, studzimy i wstawiamy do lodówki aby zaczęła szybciej tężeć.
Blaszkę (21x21cm) wykładamy folią i układamy warstwę herbatników. Gdy zobaczymy, że galaretka brzoskwiniowa lada chwila zacznie gęstnieć, przygotowujemy masę budyniową. Zagotować 3/4l mleka, w pozostałym rozpuścić budynie. Gdy mleko zacznie się gotować, przygotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretki cytrynowe i szybko mieszać aż do rozpuszczenia. Po ok 10 minutach, gdy budyń lekko przestygnie, wylać połowę na herbatniki, ostudzić. Resztę budyniu przykryć folią aluminiową aby nie utworzył się kożuch i całkiem nie wystygł.  3-4 banany obrać i przekroić wzdłuż na pół (jednego zostawic do dekoracji), ułożyć ciasno na budyniu, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki aby szybciej stężało. Wylać resztę budyniu, wyrównać wierzch i ułożyć warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężało.
Przed podaniem każdy kawałek udekorować bitą śmietaną, plasterkiem banana i miętą.

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016

22 komentarze:

  1. Asieńko kolejne pyszne ciasto U ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. biacha o jakich wymiarach powinna być?

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu bardzo fajne ciasto, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu fantastyczne ciasto ;) wpraszam się na kawkę

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na ciasto bez pieczenia, a takie najczęściej wybieramy latem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, u mnie latem też króluja takie ciasta bez pieczenia :)

      Usuń
  6. Asiu czy dobrze zrozumiałam,do gotującego się budyniu wsypujemy proszek galaretki? Bardzo ciekawy pomysł na pewno wyprobuje. A ciasto wygląda obłędnie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak do goracego budyniu dodaje się galaretke w proszku. Po zastygnięciu jest taka fajna masa budyniowo-galaretkowa ;)

      Usuń
  7. Wspaniałe ciasto!
    W sam raz na lato!
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne ciasto :) z chęcią wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. na pewno spróbuje wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)