Strony

piątek, 12 czerwca 2015

Paluszki z kurczaka w parmezanowej panierce

Moja córka uwielbia kurczaka a zwłaszcza kiedy jej chrupie ;) Dlatego głównie z myślą o niej przygotowałam te paluszki. Są świetną przekąską jak również mięsnym dodatkiem do obiadu. 
Polecam Wam jeśli lubicie chrupiącą i aromatyczną skorupkę oraz delikatne i soczyste mięsko w środku.




2 filety z kurczaka
sól
pieprz
czosnek granulowany
olej do smażenia

Panierka:
1 szkl bułki tartej
ok 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano
łyżeczka suszonej bazylii
2 jajka
1/2 szkl mąki



Kurczaka umyć, osuszyć i pozbawić błonek. Pokroić w cienkie paseczki. Mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Panierka: Bułkę tarta wymieszać z parmezanem i suszoną bazylią. Mięso panierować najpierw w mące, roztrzepanym jajku i w parmezanowej panierce. Aby uzyskać grubszą "skorupkę" można jeszcze raz opanierować w jajku i bułce. Paluszki z kurczaka smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z ulubionymi sosami.

4 komentarze:

  1. Pyszne na pewno! Oj jeszcze trochę i Oluś też będzie wypatrywał za takimi rarytaskami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu już niedługo :) dzieci rosną w zastraszającym tempie ;)))

      Usuń
  2. Joasiu ! smaczne zapewne, jak reszta Twoich dań :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)