Strony

czwartek, 25 czerwca 2015

Bigosik z młodej kapusty na kurczaku

Młodą kapustkę uwielbiam. Mogłabym ją jeść nawet codziennie ;) Dzisiaj na obiad był bigosik. Pyszny i delikatny w smaku. Można go podać z młodymi ziemniaczkami lub pieczywem. Jak kto woli. Dodatkową zaletą jet to, że szybko się go przygotowuje.
Bigosik podałam w miseczce Porcelana Bogucice "Agawa Platin".



 większa główka młodej kapusty
1 udko z kurczaka
1 filet z kurczaka
1/2 pęczka młodej cebulki ze szczypiorem
pęczek koperku
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
łyżeczka kucharka
sól, pieprz
łyżeczka przyprawy do dań z kapusty
3 łyżki koncentratu pomidorowego



Kapustę poszatkować. Wlać tyle wody aby sięgała poniżej poziomu kapusty. Mięso umyć i pokroić na mniejsze części, dodać do kapusty. Doprawić do smaku przyprawami. Całość gotować do miękkości. Cebulkę, szczypior i koperek posiekać. Szczypiorek i cebulkę dodać w połowie gotowania a koperek pod koniec. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej masło, zabielamy śmietaną, dodajemy koncentrat i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę.



4 komentarze:

  1. Bardzo lubię taki młody bigosik, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :)
    Uwielbiam taki bigosik, z młodej kapustki często robię :)
    Pozdrawiam smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj :)
    Z młodej kapustki- smaczny :) robię go często z mnóstwem koperku :)
    Milutko pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)