Strony

niedziela, 8 marca 2015

Roladki schabowe i kluski śląskie

Roladki i kluski śląskie to tradycyjny obiad, który pewnie często serwujecie swoim bliskim. Jest przy tym trochę roboty ale efekt zadowala nawet najbardziej wybredne podniebienia. Moja rodzinka uwielbia takie tradycyjne obiadki.


Roladki schabowe




6 plastrów schabu
6 plastrów wędzonego boczku
ogórek kiszony
cebula
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela ang.
mąka do obtoczenia

2 łyżki oleju

Schab umyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą, ułożyć po plasterku boczku i po kawałku cebuli i ogórka kiszonego. Schab zwinąć w ciasne roladki. W razie konieczności związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące.W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiany kolor. Dodać resztę pokrojonej w kostkę cebuli i dusić do czasu aż zmięknie. Podlać gorącą wodą do 2/3 wysokości roladek. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić jeszcze pod przykryciem ok 40 minut. Po tym czasie sos się zredukuje. Jeśli chcecie więcej sosu należy dolać trochę wody, zagotować i zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanej z 1/2 szkl zimnej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.

Kluski śląskie



Najlepsze są gdy przygotujemy je ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Idealne z roladkami i sosem. Moja babcia polewała je często skwarkami.

1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
jajko

Ziemniaki ugotować, utłuc tłuczkiem i ostudzić. Dodatkowo przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dzięki temu kluski będą delikatne, bez grudek. Ziemniaki przełożyć do miski, uklepać i podzielić na 4 części. jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a miejsce po nich wypełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kulki. W środku każdej z nich zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą.

4 komentarze:

  1. Kluski śląskie uwielbiam, zwłaszcza z gulaszem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki obiad na niedzielę. Znaczy się wystawny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno nie robiłam śląskich klusków. Pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie u Ciebie Asiu, jak zawsze :) Będę częściej zaglądać..;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)