Strony

niedziela, 7 września 2014

Maślankowe ciasto ze śliwkami

Po raz kolejny rodzinka zażyczyła sobie to ciasto na niedzielę do kawy. I wcale się im nie dziwię bo ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach. Banalnie proste a przy tym zaspokoi podniebienia najbardziej wybrednych wielbicieli ciast. Polecam póki jeszcze sezon na śliwki trwa :)




Ciasto:
2 jajka
1 szkl cukru
1 szkl maślanki
1/2 szkl oleju
2,5 szkl mąki
1 łyżka proszku do pieczenia

Kruszonka:
10 łyżek mąki
1o łyżek oleju
10 łyżek cukru

ok 70 dag śliwek 




Jajka ubić z cukrem na puszysta pianę. Stale ubijając dodawać maślankę i olej. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy śliwki skórką do dołu.
Składniki na kruszonkę zagniatamy i skubiąc posypujemy ciasto. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.



Śliwka - robaczywka!

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne. Uwielbiam ciasta na maślance :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszelkiej maści ciasta ze śliwkami. Twoje wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto łatwe do zrobienia a jakie smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę kawałeczek:)))) Skądś znam ten talerzyk :))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)