Strony

niedziela, 17 sierpnia 2014

Crumble ze śliwkami

Uwielbiam ten deser. Nie tylko za to, że robi się go szybko ale przede wszystkim za jego wspaniały smak. Z ulubionymi lodami stanowią połączenie idealne. Pamiętajcie, że crumble smakuje najlepiej gdy jest ciepłe.




Kruszonka:
1,5 szkl mąki pszennej
2/3 kostki masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek cukru


4 łyżki płatków migdałów
ok 70 dag śliwek
1/2 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej





Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach. Odstawić w chłodne miejsce.

Śliwki umyć i usunąć pestki. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Przełożyć do rondla i zalać 1/4 szkl zimnej wody. Zasypać cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, wymieszać i podgrzewać do czasu aż owoce lekko zmiękną a z soku zrobi się kisiel.

Śliwki przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową płatków migdałowych a następnie kruszonką. Na wierzch rozsypać resztę płatków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 minut do zarumienienia.

Podawać ciepłe z gałką lodów.
Crumble można przygotować z mrożonych śliwek lub z innych owoców.


2 komentarze:

  1. Witaj :)
    Pysznie wygląda Twoja śliwkowa słodkość Asiu, warto spróbować ;)
    Pozdrawiam mile :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze z ciasta, czyli owoce i kruszonka :) Też bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)