Ciasto kruche:
600g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
200g c. pudru
2 jajka
ok 0,7 kg śliwek
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu Kamis
cukier puder do posypania ciasta
Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimną margarynę i posiekać. Na koniec dodać jajka i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki.
W tym czasie śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Dużą (24x36cm) blaszkę posmarować tłuszczem i wylepić połową ciasta. Ciasto nakłuć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na kilkanaście minut do lekkiego zarumienienia. Poukładać połówki śliwek skórkami do spodu, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Na śliwki rozrzucić poskubaną drugą połowę ciasta.
Piec jeszcze ok 15 minut aż ciasto będzie rumiane. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Cudo, uwielbiam takie ciasta:)))
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu :) ciasto rozeszło się szybciutko, jedliśmy jeszcze ciepłe ;)
UsuńMmm, musiało pachnieć zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńja też takie ciasta lubię, pycha
OdpowiedzUsuńDroga Asiu!! Ciasto wyszło super! bardzo smaczne i kruche.Ale ja piekłam go 40 min.w całości ze śliwkami! przepyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń