Strony

niedziela, 27 lipca 2014

Kruche ciasto ze śliwkami

Pojawiły się już śliwki więc nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami. Ponieważ wczoraj miałam strasznego lenia zrobiłam takie bardzo szybkie kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem. Jest nie tylko łatwe i szybkie ale jakie pyszne! A zapach cynamonu rozchodził się podczas pieczenia po całym mieszkaniu. Ciasto musiałam pokroić jeszcze ciepłe bo rodzinka nie mogła się doczekać pałaszowania ;)



Ciasto kruche:
600g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
200g c. pudru
2 jajka

ok 0,7 kg śliwek
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu Kamis

cukier puder do posypania ciasta



Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimną margarynę i posiekać. Na koniec dodać jajka i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki.
W tym czasie śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Dużą (24x36cm) blaszkę posmarować tłuszczem i wylepić połową ciasta. Ciasto nakłuć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na kilkanaście minut do lekkiego zarumienienia. Poukładać połówki śliwek skórkami do spodu, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Na śliwki rozrzucić poskubaną drugą połowę ciasta.
Piec jeszcze ok 15 minut aż ciasto będzie rumiane. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu :) ciasto rozeszło się szybciutko, jedliśmy jeszcze ciepłe ;)

      Usuń
  2. Mmm, musiało pachnieć zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Droga Asiu!! Ciasto wyszło super! bardzo smaczne i kruche.Ale ja piekłam go 40 min.w całości ze śliwkami! przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)