Strony

niedziela, 6 lipca 2014

Filety pod kurkową pierzynką

Uwielbiam lato za bogactwo produktów jakimi nas obdarza. Kurki kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami spędzanymi na wsi u Dziadka. Wyprawy do lasu na kurki, a potem wspólne gotowanie pysznej kurkowej zupy :)
Dzisiaj nie będzie zupy lecz filety z kurczaka pod pyszną serowo-kurkową pierzynką. Polecam na obiad lub kolację. Są przepyszne :)




4 małe filety z kurczaka
200g kurek
dymka
łyżka masła
2 łyżki natki pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz
przyprawa do kurczaka
tymianek
10 dag startego sera żółtego
2 łyżki oleju



Filety umyć, osuszyć i pozbawić błonek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce.
 Kurki oczyścić, pokroić i przesmażyć na maśle z posiekaną dymką. Na koniec doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać natkę.
Naczynie żaroodporne natłuścić olejem, ułożyć filety i przykryć kurkami. Posypać startym serem i zapiekać 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)