Strony

niedziela, 2 marca 2014

Czekoladowe tulipany

Marzec od zawsze kojarzy mi się z tulipanami. A że ja jestem czekoladoholikiem więc postanowiłam zrobić na deser takie słodkie tulipany. Już dawno temu widziałam w internecie sposób ich wykonania, tulipany robiłam rok temu ale teraz postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem. Jest przy nim trochę pracy ale zapewniam Was, że to wcale nie takie trudne na jakie wygląda. Warto spróbować i zaskoczyć bliskich takim wspaniałym deserkiem :)
Poniżej postaram się Wam krok po kroku pokazać jak je zrobić.




tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
200 ml śmietanki 30%

Dodatkowo będą potrzebne:
filiżanki o zaokrąglonym kształcie
folia spożywcza

Dzień przed robieniem tulipanów: 2-3 filiżanki napełnić wodą i wstawić do zamrażalnika. Na drugi dzień wyciągnąć lód i ciasno obwinąć folią.
Czekolady osobno rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Białą czekoladę wylać na gorzką tworząc paski.


Trzymając za koniec folii zanurzamy ją w czekoladzie z czterech stron tworząc w ten sposób płatki tulipana. Lód spowoduje, że czekolada prawie natychmiast zastygnie.





Delikatnie wyjąć lód i usunąć folię z płatków czekolady. Odstawić do lodówki.

Krem: Śmietanę ubić dodać resztę czekolady i wymieszać. Napełnić nasze czekoladowe tulipany, ozdobić. Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.



Takie tulipany można napełnić tez świeżymi owocami, będą świetnie smakowały z truskawkami.
Mój przepis ukazał się również w jednym z numerów "Ciast na stół".


6 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł! Piękny efekt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu, to jest bajka !!! Cudowne i przepięknie wyglądają :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko, Dorotko dziękuję :) i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Joasiu pięknie Ci wyszły te tulipany. Też robię takie miseczki, tylko że inną metodą. Ja polewam zmrożone w folii miseczki czekoladą po dnie.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu dziękuję :) Twój sposób na miseczki tez jest świetny :) ja lubię takie deserki :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)