Strony

środa, 23 marca 2022

Ekspresowe gofry na kefirze

 Cudownie pachną wanilią. Są lekko chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Z ulubionymi dodatkami po prostu pyszne :) I najważniejsze, że zrobisz je w kilkanaście minut!

Takie gofry to świetna propozycja na śniadanie czy podwieczorek :)

Najlepsze gofry zrobicie w gofrownicy o dużej mocy. Moja ma 1600W i uważam, że taka jest super. Wcześniej miałam gofrownicę 700W i była za słaba na to aby upiec chrupiące gofry.




2 jajka

1/2 szkl wody gazowanej

400g kefiru

1/2 szkl oleju

2 szkl mąki

3 łyżki cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli



Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować do połączenia składników na gęstą masę. Gofrownicę nagrzać, lekko posmarować olejem (tylko przed smażeniem pierwszego gofra) i wylewać chochelką ciasto. Piec ok 4-6 minut do zarumienienia. Lekko przestudzić na kratce. 

Podawać z ulubionymi dodatkami np. owocami, dżemem, cukrem pudrem czy bitą śmietaną.

Z tego przepisu wychodzi ok 10 gofrów.

piątek, 18 marca 2022

Zwijane pizzerinki z oliwkami i pomidorami

 Pizzerinki świetnie sprawdzą się na ciepłą kolację, przekąskę czy drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Ciasto jest puszyste i mięciutkie w środku.  

Pizzerinki doskonale smakują z keczupem lub sosem czosnkowym.




Ciasto drożdżowe:
3 szkl mąki pszennej
op. drożdży instant
płaska łyżeczka cukru i soli
jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szkl ciepłego mleka

Dodatki:
80g oliwek
60 g suszonych pomidorów
2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego
20 dag startego sera żółtego
łyżka oregano lub przyprawy do pizzy





Ciasto: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pomidory pokroić w paski, oliwki na pół.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym, posypać pokrojonymi pomidorami i oliwkami oraz startym serem (2 łyżki zostawić do posypania pizzerinek). Oprószyć przyprawą do pizzy i zwinąć rulon. Rulon pokroić na plastry grubości ok 3cm (wyszło mi 13 szt). Ułożyć je na dużej blaszce piekarnikowej i posypać pozostałym serem.
Pizzerinki piec ok 25 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło ale na zimno też są pyszne :)


piątek, 11 marca 2022

Tort z kajmakiem i borówkami

Tort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe Córki. Może wygląda niepozornie, ale takie było życzenie solenizantki, aby był udekorowany tylko ciastkami Oreo ;) za to kryje w sobie mnóstwo pyszności :))) 

Tort wielosmakowy, w którym fajnie współgrają poszczególne warstwy. Słodki kajmak przełamany jest orzeźwiającą galaretką z borówką amerykańską. Tort okazał się hitem, córka już zamówiła taki sam na kolejne przyjęcie rodzinne :) 

Tak duży tort wystarczy na ok 20 porcji. Biszkopt i galaretkę z borówkami najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Do nasączenia można dodać ulubiony alkohol.





Biszkopt kakaowy:

7 jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

1/3 szkl gorzkiego kakao


Masa śmietankowa:

660 ml śmietanki 30%

500g mascarpone

4 łyżki cukru pudru


galaretka wiśniowa

ok 300g borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)

ok 250 g kajmaku

2-3 paczki herbatników

ciastka Oreo do dekoracji

herbata do nasączenia biszkoptu


Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na 3 krążki.

Galaretka: Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odstawić aż zacznie lekko tężeć. Tortownicę o śr. 21cm wyłożyć folią spożywczą, wysypać borówki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia.

Masa: w misie miksera ubić śmietankę, pod koniec dodając mascarpone i cukier puder.

Tort najlepiej składać w specjalnej obręczy do tortów. Masę śmietankową smarować cienką warstwą. Złożenie: Biszkopt nasączony herbatą, cienka warstwa masy śmietankowej, herbatniki, masa kajmakowa (masę lekko podgrzać aby łatwiej się rozprowadzała), masa śmietankowa, nasączony biszkopt, masa, galaretka z borówkami, masa, biszkopt. Cały tort cienko posmarować pozostałą masą śmietankową. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Schłodzony tort udekorować pokruszonymi ciastkami Oreo.