Miękkie rogaliki idealne z filiżanką kawy lub herbaty, świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
W samym cieście nie ma cukru więc doskonale sprawdzi się do wytrawnych wypieków.
Ciasto:
450 g ugotowanych ziemniaków
450 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
3 jajka
Nadzienie:
250 g białego sera zmielonego
żółtko
2 łyżki cukru
łyżka proszku budyniowego waniliowego
kilka kropel ekstraktu waniliowego
jajko do posmarowania
cukier perlisty do posypania
Nadzienie: ser wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ciasto: Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Razem z mąką, proszkiem, solą, ekstraktem i masłem posiekać. Dodać jajka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Stolnicę lekko posypać mąką i z każdej części ciasta rozwałkować cienki placek o średnicy ok 26cm. Każdy okrąg pokroić na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać po łyżeczce farszu i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać cukrem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu można posypać jeszcze cukrem pudrem.
Bardzo ciekawy przepis..CUDOWNE rogaliki 😍😍😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńświetne rogaliki
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń