niedziela, 6 stycznia 2019

Roladki schabowe z prawdziwkami

Roladki są świetnym sposobem na wykorzystanie leśnych grzybów. Doskonale nadają się do tego grzyby świeże ale także mrożone.





5 kotletów schabowych
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 suszone grzybki 

Farsz:
400 g prawdziwków
cebula
sól, pieprz
2 łyżki oleju
łyżka masła
ząbek czosnku
łyżeczka rozmarynu



Farsz: Rozgrzać masło i olej, podsmażyć posiekaną cebulkę. Dodać pokrojone w kostkę grzyby. Doprawić solą i pieprzem i smażyć do odparowania płynów. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Farsz ostudzić.

Kotlety schabowe oprószyć solą i pieprzem. Nakładać po łyżce farszu i zwijać roladki. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią.

W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć roladki z każdej strony. Podlać 1/2l wody/rosołu, dodać ziele angielskie, liść laurowy i suszone grzybki. Dusić pod przykryciem ok 50 minut.
Roladki wyjąć a sos zagęścić. 1/2 szklanki zimnej wody wymieszać z 2 łyżkami mąki pszennej i wlać do sosu.




5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)